Zoran Ristić, advokat i predsjednik Udruženja “Oduzeta imovina”: Hrvatska sprovodi klasičnu otimačinu imovine BiH

Veljko Zeljković
Zoran Ristić, advokat i predsjednik Udruženja “Oduzeta imovina”: Hrvatska sprovodi klasičnu otimačinu imovine BiH

Javni poziv za izdavanje u zakup odmarališta i drugih nekretnina na Jadranu, a na koje Srbija i BiH polažu pravo prema Sporazumu o sukcesiji, koji je objavilo Ministarstvo državne imovine Hrvatske, uvod je u klasičnu otimačinu sa pečatom hrvatske države.

Kaže to u intervjuu za “Glas Srpske” advokat Zoran Ristić, predsjednik Udruženja “Oduzeta imovina” koji se već godinama bori za vraćanje imovine koju su preduzeća iz nekadašnje Jugoslavije imala u Hrvatskoj.

- Oni polaze od toga da je imovina BiH i Srbije u Hrvatskoj njihova sve dok ne bude potpisan bilateralni sporazumi s ovim dvema državama. To je pravni nonsens, ali, mogu slobodno reći, i glupost jer se drugim rečima to ne može objasniti - kaže Ristić.

GLAS: Ova, kako ste je nazvali, otimačina traje već godinama.

RISTIĆ: Ona je krenula još 1992. godine, kada je ova imovina “podržavljena”. Ja to zovem “leks toljaga”. Radi se o kontinuiranoj politici hrvatskih vlasti koju punih 14 godina sprovode u delo, a traje od onog dana kada je potpisan Sporazum o sukcesiji. Uzeli su tu imovinu pod svoje i nekadašnje nekretnine preduzeća iz Srbije preveli iz društvene u državnu imovinu Hrvatske. S druge strane, firmama iz BiH su zabranili prodaju. Ali, i raspolažu njima. Oni danas liju “krokodilske suze”. Lažne suze. I kažu da žele da spreče dalje propadanje ove imovine. To je smešno. Da su hteli to da spreče, vratili bi ovu imovinu stvarnim vlasnicima. Doneli su zakon i sada nekadašnja radnička odmarališta izdaju u zakup, i to na 30 godina. To znači da niko od stvarnih vlasnika neće moći polagati pravo na njih i koristiti ih u ovom periodu. To je u suprotnosti sa svim evropskim načelima i zakonima. Imovina je neprikosnovena.

GLAS: Da li je tačan podatak da je Hrvatska već otuđila dobar dio ove imovine?

RISTIĆ: Mislim da su već više od 50 odsto toga prodali. Oni ovu imovinu doživljavaju kao ratni plen i izbegavaju da potpišu dokumenta kojima bi bila regulisana ova oblast. Zbog svega žalili smo se i sudu u Strazburu. Uglavnom se radi o odmaralištima koja su preduzeća sa prostora bivše Jugoslavije imala u Hrvatskoj. Ali, ne treba zaboraviti ni naftovod “Janaf”, koji je bio građen prije rata i služio za potrebe Rafinerije nafte u Brodu. On je građen parama građana Srbije i BiH, a danas ga koristi samo Hrvatska. Oni danas od Rafinerije Brod naplaćuju korišćenje ovog naftovoda. Ista priča je i sa Rafinerijom u Pančevu. Da ne misle stati na ovome vidi se i iz nedavno raspisanog javnog poziva da u zakup bude izdato 10 odmarališta koja su nekada pripadala preduzećima iz BiH i pet iz Srbije.     

GLAS: Gdje se ona nalaze?

RISTIĆ: Uglavnom se radi o odmaralištima na makarskom primorju. Najviše ih se nalazi u opštini Gradac. Radi se objektima koje su nekada, radi odmora svojih radnika, pravili rudnici, elektroprivrede i druga preduzeća. I neko sada hoće da im sve to oduzme. E, pa, ne može.

GLAS: Šta vlasti u Srpskoj, ali i u BiH, mogu uraditi kako bi zaštitile ovu imovinu?

RISTIĆ: Sviđa mi se nedavna izjava predsjednika Milorada Dodika, koji je rekao da se neće dozvoliti otuđivanje ove imovine, te da će je na sve načine pokušati zaštititi. Pravda se ne može postići u Strazburu, ali može u Ženevi. Drugi način je da BiH i Hrvatska potpišu bilateralni sporazum. Ali, prema mom mišljenju, ovaj sporazum nije ni potreban jer je potpisani Sporazum o sukcesiji direktno primenjiv u praksi.

ŽRS ima vrijedno zemljište u Hrvatskoj

GLAS: Da li među imovinom koja će biti izdavana u zakup ima i one koja je u vlasništvu preduzeća i Srpske?

RISTIĆ: Za sada, na prodaju ili izdavanje u zakup nisu dati objekti preduzeća iz RS. Ne znam koliko je ljudima poznato, ali “Incel” i “Željeznice RS” u Hrvatskoj imaju veoma vrijednu imovinu, i to od nekoliko stotina miliona evra. Ali, ne treba se zavaravati, vjerovatno će i ona jednog dana ići na doboš. ŽRS ima vrijednu imovinu na Malom Lošinju, divnom poluostrvu. Radi se o gotovo 18 hektara atraktivnog zemljišta, koje je ŽRS pripalo diobenim bilansom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana