Žestoki sukobi zbog prebjega i slučaja “Dragičević”

Srna
Žestoki sukobi zbog prebjega i slučaja “Dragičević”

Banjaluka - Deveti saziv Narodne skupštine RS obilježili su turbulencije, napetosti i svađe, saglasni su poslanici i vladajuće koalicije i opozicije.

Svi se slažu da je ekonomska situacija bila teška, a da je Republika Srpska bila suočena s brojnim izazovima. Ono u čemu se, pak, ne slažu jesu razlozi i uzroci usijane atmosfere u parlamentu i žučnih rasprava ponekad na granici sukoba.

Vladajući smatraju da je opozicija koristila svaku priliku da sruši većinu u Skupštini i da su radili zajedno s međunarodnim faktorima i partijama iz Sarajeva na slabljenju RS i urušavanju njenih institucija. U opoziciji, sa druge strane, odgovaraju da je kriza izazvana kupovinom narodnih poslanika i poslušničkim izglasavanjem svih zakona koje je tražila Vlada.

Srđan Milović, poslanik SNSD-a, kaže da je opozicija priželjkivala bankrot RS kako bi srušila njenu vlast, ali da Vlada, ne samo da nije bankrotirala već je uložila sto miliona u projekte u lokalnim zajednicama, penzionerima povećala penzije, a radnicima plate.

“Unatoč pritiscima stranog faktora i opozicije uspjeli smo sačuvati stabilnost i sve institucije RS. Najvažnije od svega, uspjeli smo sačuvati ekonomsku stabilnost”, rekao je Milović.

Slobodan Protić, poslanik socijalista, rekao je da je parlament izglasao referemdum o Danu RS, odbranio pravo RS na referendum, ali i otvorio pitanje rada sudova i tužilaštava u BiH.

“Ipak, najvažnije od svega je da smo podržali Vladu, koja je donijela novi zakon o radu, uvela veća primanja majkama rodiljama, povećala penzije za 20 odsto, popravila položaj boračke populacije, počela velike infrastrukturne projekte, od kojih se autoput Banjaluka - Doboj sad završava, a brojni drugi, posebno energetski, tek pokreću”, rekao je Protić.

Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske i potpredsjednik parlamenta, kao najupečatljiviji moment rada parlamenta vidi u pokušaju diskreditiranja Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

“Svjesno je kreirana priča o paramilitarnim formacijama i militarizaciji MUP-a, kad su te laži plasirane u svjetskim medijima i kad je trebalo isposlovati neku vrsta reakcije protiv RS u Savjetu za sprovođenje mira, EU i UN. Sami nismo svjesni koliko smo to uspješno odbranili, a ta laž se raspala u paramparčad”, rekao je on.

Snežana Božić, poslanica SDS-a, kaže da je ovaj saziv morao puno više učiniti, da nije bilo toliko turbulencija u radu.

“Ali, jednostavno, bila je takva klima kojoj ste i sami svjedočili kako smo se mi kao opozicija morali boriti ukazujući na neke stvari koje su se otimale kontroli”, rekla je ona. Dodala je da je skupštinska većina odlučivala kako je htjela jedna partija ili jedan čovjek, a napade na Savez za promjene ocjenjuje skretanjem pažnje s ekonomije.

Dragan Čavić, poslanik NDP-a, kaže da je mandat obilježila slijepa poslušnost većine prema Vladi, a da je Skupština dozvolila da se povinuje Vladi, ali i skandali od samog početka.

“Mislim da je ugled NS RS poprilično urušen. Realno, malo je bilo u ovom sazivu poslaničkih aktivnosti da zasluže što su od naroda dobili mandat. Brojni ljudi nisu progovorili ni riječ. U ovom sazivu ima najviše onih koji primaju plate po više osnova”, rekao je on. Kao najupečatljiviji trenutak ističe upad naoružane policije u Skupštinu i onemogućavanje opoziciji da prisustvuje sjednici kroz kršenje Poslovnika.

“Neprimjereno je da policija naoružana kratkim cijevima ovdje reguliše red. To nema ni u jednom parlamentu na svijetu”, rekao je Čavić.

Branislav Borenović, poslanik PDP-a, takođe ističe da je Vlada ponizila parlament.

“Ovo je jedini parlament za koji ja znam koji je Vladu izabrao na političkoj korupciji kupovinom narodnih poslanika”, rekao je on. Njemu je najupečatljiviji moment u mandatu bio predsjedavanje Anketnim odborom u vezi sa smrću Banjalučanina Davida Dragičevića.

“Odbor je pokazao kako jedno parlamentarno tijelo može vrlo profesionalno odraditi svoj posao. Odbor je pokazao da imamo veliki problem u radu institucija”, zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana