Здравко Мамић ухапшен у Међугорју

klix.ba
Здравко Мамић ухапшен у Међугорју

Припадници СИПА-е ухапсили су Здравка Мамића. Међународну потјерницу за Мамићем, који је у Хрватској првостепено осуђен на шест и пол година затвора, а прије тога је пребјегао у БиХ, расписао је Жупанијски суд у Осијеку, сазнаје Журнал.

Бјегунац од хрватског правосуђа, бивши извршни директор загребачког НК Динамо Здравко Мамић, ухапшен је на подручју Међугорја, сазнаје Журнал из полицијских извора.


Жупанијски суд у Осијеку, који је Мамића првостепено осудио на шест и пол година затворске казне, расписао је домаћу и међународну потјерницу те издао посебан налог за његово хапшење на подручју земаља Европске уније. Дан уочи изрицања пресуде Здравко Мамић је прешао на територију Босне и Херцеговине.

Према његовим тврдњама у медијским иступима, посједује увјерење о бх држављанству на основу којег је предао захтјев за добијање свих бх. докумената.

Према законској процедури Мамић ће бити приведен у Суд БиХ, гдје би есктрадициони судија требао утврдити које документе посједује. Уколико има валидне документе о посједовању босанскохерцеговачког држављанства, Мамић сукладно законским прописима неће до даљњег моћи бити изручен Хрватској.

Подсјетимо, у случају да је Република Хрватска расписала потјерницу за особом која нема држављанство БиХ, случај би ишао према Министарству правде БиХ и Република Хрватска би тада имала рок од 40 дана да БиХ, односно Министарству правде, достави потребну документацију за екстрадицију хрватског држављанина. Тада би министар правде Босне и Херцеговине донио одлуку о изручењу.

У случају Здравка Мамића, који посједује држављанство БиХ, који је првостепеном пресудом осјечког суда осуђен 6,5 година затвора, тешко је процијенити које би потезе могла подузети Хрватска како би он, како га називају алфа и омега хрватског ногомета, завршио на територији те земље.

Члан 34. Закона о међународноправној помоћи у кривичним стварима каже да се
држављанин БиХ не може изручити другој земљи за извршено кривично дјело на подручју те земље, изузев ако билатералним уговором о изручењу није другачије дефинисано.

Босна и Херцеговина и Хрватска имају билатерални уговор, али тај уговор датира из новембра 2012. године. Али ако су кривична дјела извршена прије тог периода, а Мамића се терети за дјела из 2008. и 2009. године, онда нема елемента за изручење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана