Zatvorenici korak bliže služenju kazni u Srpskoj

Vedrana Kulaga
Zatvorenici korak bliže služenju kazni u Srpskoj

Banjaluka - Osuđenici srpske nacionalnosti koji kazne za ratne zločine služe u FBiH još ne mogu preći u zatvore u Srpskoj, jer tamošnji nadležni nisu postavili zakonske temelje za taj prelazak, ali bi situacija uskoro mogla da bude promijenjena u njihovu korist.

RS je na probleme sa kojima se susreću osuđena lica srpske nacionalnosti na izdržavanju kazne u kazneno-popravnim zavodima u FBiH ukazala još prije više od deceniju, ali su brojni sastanci i pokušaji da bude postignut dogovor o načinu premještaja padali u vodu.

Svojevremeno su u cijelu tu priču prste umiješali i stranci zbog bojazni da bi otvaranjem te mogućnosti došli na prag stvaranja “jednonacionalnih zatvora”, ali je najveći problem što u FBiH nema potrebnog zakona, za razliku od RS, koja je kroz sve dosadašnje izmjene zakona o izvršenju krivičnih sankcija predvidjela mogućnost premještaja osuđenika u drugi entitet.

Ministar pravde RS Anton Kasipović je istakao da su se u nebrojeno slučajeva osuđena lica srpske nacionalnosti koja izdržavaju kaznu u FBiH, a posebno u KPZ Zenica, obraćala molbama sa namjerom da kaznu služe u nekoj od kazneno-popravnih ustanova RS.

Kao razloge za premještaj obično navode diskriminaciju, psihičko i fizičko zlostavljanje po osnovu nacionalne pripadnosti, a u neke slučajeve zlostavljanja aktivno je bila uključena i Institucija ombudsmana za ljudska prava u BiH.

Kasipović je, u odgovoru na poslaničko pitanje, naglasio da je u RS u izmjenama zakona o izvršenju krivičnih sankcija dala mogućnost izdržavanja kazne u drugim ustanovama.

- Kroz kontakte sa službenicima Federalnog ministarstva pravde, a naročito nakon što su u Zenici na Vaskrs pretučeni pojedini osuđenici srpske nacionalnosti, inicirali smo održavanje sastanka sa njima na kojem smo tražili da i oni u Zakon o izvršenju krivičnih sankcija uvrste odredbu o premještaju osuđenih lica iz jednog u drugi entitet, koja bi bila identična sa odredbom Zakona o izvršenju krivičnih sankcija RS. Ovom pitanju odgovorno smo pristupili prije 11 godina i u zakonskim propisima koji propisuju oblast izvršenja krivičnih sankcija predvidjeli mogućnost takve vrste premještaja. Nažalost, i pored svega, problemi još ne mogu biti riješeni, jer je novi zakon u FBiH povučen iz procedure usvajanja u Parlamentu FBiH - rekao je Kasipović.

Situacija bi, međutim, uskoro mogla da bude promijenjena. Na zvaničnoj stranici Ministarstva pravde FBiH je 4. jula objavljen prednacrt zakona o izvršenju kaznenih sankcija u FBiH. Rok za dostavljanje sugestija i primjedaba na taj dokument je 10. avgust, poslije čega slijedi izrada konačnog teksta koji će biti dostavljen Vladi FBiH. U prednacrtu je predviđena mogućnost premještaja u zatvor drugog entiteta.

- Direktor uprave, na pismeni zahtjev zatvorenika, zbog organizacije izvršenja kazne zatvora ili na zahtjev upravnika iz bezbjednosnih razloga, može federalnom ministru podnijeti prijedlog za premještaj na izdržavanje kazne zatvora u drugi entitet, u kojem zatvorenik ima prebivalište, odnosno boravište. Rješenje o premještaju donosi federalni ministar nakon pribavljene saglasnosti ministra pravde entiteta u koji se zatvorenik premješta - piše u prednacrtu zakona.

Ako je prijedlog direktora uprave odbijen, novi prijedlog može biti podnesen nakon isteka šest mjeseci od dana prijema rješenja o odbijanju premještaja.

Jedna od prvih inicijativa za rješavanje ovih problema bila je početkom 2008. godine, kada su predstavnici ministarstava pravde RS i FBiH pokrenuli inicijativu za potpisivanje memoranduma koji bi regulisao uslove premještaja osuđenika jednog u drugi entitet na odsluženje kazne. Radna grupa tada nije, ipak, formirana zbog opstrukcije tadašnjih pojedinih predstavnika međunarodne zajednice koji su planirani memorandum nezvanično protumačili kao “način i sredstvo za stvaranje jednonacionalnih zatvora”.

U Ministarstvu pravde RS juče nisu mogli da preciziraju koliko osoba srpske nacionalnosti kaznu služi u FBiH, a ranije je bilo navedeno da ih ima oko 50.

Batine na Vaskrs

Grupa Bošnjaka koji izdržavaju kaznu u zeničkom zatvoru upala je 2016. godine na najveći pravoslavni praznik Vaskrs u prostoriju u kojoj su bili Srbi i pretukla ih.

Trojica osuđenika srpske nacionalnosti koji izdržavaju kazne za ratne zločine zadobili su povrede, zbog čega su zatražili pomoć ljekara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana