Затвореници корак ближе служењу казни у Српској

Ведрана Кулага
Затвореници корак ближе служењу казни у Српској

Бањалука - Осуђеници српске националности који казне за ратне злочине служе у ФБиХ још не могу прећи у затворе у Српској, јер тамошњи надлежни нису поставили законске темеље за тај прелазак, али би ситуација ускоро могла да буде промијењена у њихову корист.

РС је на проблеме са којима се сусрећу осуђена лица српске националности на издржавању казне у казнено-поправним заводима у ФБиХ указала још прије више од деценију, али су бројни састанци и покушаји да буде постигнут договор о начину премјештаја падали у воду.

Својевремено су у цијелу ту причу прсте умијешали и странци због бојазни да би отварањем те могућности дошли на праг стварања “једнонационалних затвора”, али је највећи проблем што у ФБиХ нема потребног закона, за разлику од РС, која је кроз све досадашње измјене закона о извршењу кривичних санкција предвидјела могућност премјештаја осуђеника у други ентитет.

Министар правде РС Антон Касиповић је истакао да су се у небројено случајева осуђена лица српске националности која издржавају казну у ФБиХ, а посебно у КПЗ Зеница, обраћала молбама са намјером да казну служе у некој од казнено-поправних установа РС.

Као разлоге за премјештај обично наводе дискриминацију, психичко и физичко злостављање по основу националне припадности, а у неке случајеве злостављања активно је била укључена и Институција омбудсмана за људска права у БиХ.

Касиповић је, у одговору на посланичко питање, нагласио да је у РС у измјенама закона о извршењу кривичних санкција дала могућност издржавања казне у другим установама.

- Кроз контакте са службеницима Федералног министарства правде, а нарочито након што су у Зеници на Васкрс претучени поједини осуђеници српске националности, иницирали смо одржавање састанка са њима на којем смо тражили да и они у Закон о извршењу кривичних санкција уврсте одредбу о премјештају осуђених лица из једног у други ентитет, која би била идентична са одредбом Закона о извршењу кривичних санкција РС. Овом питању одговорно смо приступили прије 11 година и у законским прописима који прописују област извршења кривичних санкција предвидјели могућност такве врсте премјештаја. Нажалост, и поред свега, проблеми још не могу бити ријешени, јер је нови закон у ФБиХ повучен из процедуре усвајања у Парламенту ФБиХ - рекао је Касиповић.

Ситуација би, међутим, ускоро могла да буде промијењена. На званичној страници Министарства правде ФБиХ је 4. јула објављен преднацрт закона о извршењу казнених санкција у ФБиХ. Рок за достављање сугестија и примједаба на тај документ је 10. август, послије чега слиједи израда коначног текста који ће бити достављен Влади ФБиХ. У преднацрту је предвиђена могућност премјештаја у затвор другог ентитета.

- Директор управе, на писмени захтјев затвореника, због организације извршења казне затвора или на захтјев управника из безбједносних разлога, може федералном министру поднијети приједлог за премјештај на издржавање казне затвора у други ентитет, у којем затвореник има пребивалиште, односно боравиште. Рјешење о премјештају доноси федерални министар након прибављене сагласности министра правде ентитета у који се затвореник премјешта - пише у преднацрту закона.

Ако је приједлог директора управе одбијен, нови приједлог може бити поднесен након истека шест мјесеци од дана пријема рјешења о одбијању премјештаја.

Једна од првих иницијатива за рјешавање ових проблема била је почетком 2008. године, када су представници министарстава правде РС и ФБиХ покренули иницијативу за потписивање меморандума који би регулисао услове премјештаја осуђеника једног у други ентитет на одслужење казне. Радна група тада није, ипак, формирана због опструкције тадашњих појединих представника међународне заједнице који су планирани меморандум незванично протумачили као “начин и средство за стварање једнонационалних затвора”.

У Министарству правде РС јуче нису могли да прецизирају колико особа српске националности казну служи у ФБиХ, а раније је било наведено да их има око 50.

Батине на Васкрс

Група Бошњака који издржавају казну у зеничком затвору упала је 2016. године на највећи православни празник Васкрс у просторију у којој су били Срби и претукла их.

Тројица осуђеника српске националности који издржавају казне за ратне злочине задобили су повреде, због чега су затражили помоћ љекара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана