Зашто Инцко мигранте не распореди у својој земљи

РТРС
Зашто Инцко мигранте не распореди у својој земљи

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је изјава високог представника у БиХ Валентина Инцка, о томе да мигранте треба распоредити на територији Српске, неозбиљна, те поручила да је његово вријеме исцурило.

“Ако они нама говоре шта треба да радимо, поставља се питање зашто их не распореде у своје земље, него су одлучили да се ограде зидовима, а да ми задржимо мигранте,” истакла је Цвијановићева за РТРС.

Нагласила је да је Република Српска била јасна и да нема простора за смјештај миграната.

“Не можемо да их збринемо у Српској. Проблем је безбједносни. Такође, уз њихово присуство, долази и до појачаног криминала, а и здравствена безбједност била би угрожена. Наш став по том питању је јасан,” закључила је предсједница Цвијановић.       

Цвијановић рекла је да се високи представник у БиХ Валентин Инцко и велики дио међународне заједнице противе свему што долази из Српске, те да је уопште не изненађује најновији коминике Савјета за провођење мира.

“Једна ствар је само којој се Инцко и велики дио међународне заједнице не противи, а то је да ми треба упорно да климамо главом на све што они говоре и раде и да слијепо прихватамо то што тражи политичко Сарајево. Кад бисмо то радили, њима би све било у реду, а све друго није”, истакла је Цвијановићева.    

Она је нагласила да не чуди ни то што се противе резервном саставу полиције, јер се противе свему што долази из Републике Српске. 

“Нећу рећи да је то фрустрирајући, али су нас довели до тога да се нешто што би требало да буде партнерство и сарадња са представницима међународне заједнице, амбасадорима, међународним организацијама, институцијама, са политичким Сарајевом претворило у скроз другачију ситуацију”, рекла је Цвијановићева, додавши да је и то један од разлога који БиХ држи у конзервираном, удаљеном и лошем стању. 

Она је навела да ниједан закон у Српској није донесен напамет, ни онај који третира питање резервног састава полиције, или подстицаја, или било који плански документ који третира растерећење привреде, како ће се и шта ће се градити у Републици Српској. 

“За сваки документ и за сваку одлуку постоји разлог зашто нешто радимо и ништа није напамет. Ми смо навикли на то да ће велики дио међународне заједнице бити против шта год да урадимо у Републици Српској”, констатовала је предсједник Српске. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана