Запад прижељкује Додиков пораз

Дарко Момић
Запад прижељкује Додиков пораз

Бањалука - Међународна заједница прижељкује нестабилну ситуацију и трусно политичко тло у Републици Српској, а предуслов за то је изборни пораз Милорада Додика, тврде политички аналитичари и политиколози.

Виши асистент на Факултету политичких наука бањалучког Универзитета Борислав Вукојевић каже да међународној заједници одговара било која опција која није Додик, односно опција која нема изразито националну политику у РС.

- То је зато што се та политика у екстремном облику манифестује као ‘еља за потпуном аутономијом. У ствари, не ради се ту толико о конкретним именима која они преферирају, него о политикама које су приврженије Европској унији него Русији. Борба међународне заједнице се заснива на умањењу заговарања ентитета, јер њихова заједничка политика се огледа у повећању значаја институција БиХ - каже Вукојевић.

Он ипак истиче да мисли да, и ако у трци за предсједника Српске побиједи кандидат Савеза за промјене и лидер СДС-а Вукота Говедарица, неће бити суштинских промјена.

Политички аналитичар Радомир Нешковић каже да је незахвално говорити о томе шта прижељкују странци, али судећи по досадашњој пракси, потезима и порукама које су се могле чути од представника међународне заједнице, може се закључити да они прижељкују кооперативну власт на нивоу БиХ.

- Стално слушамо из међународних кругова како говоре о стабилности БиХ, али чини ми се да они под тим подразумијевају кооперативност. У том смислу бих рекао да Западу више одговара да се власт на нивоу БиХ не мијења зато што је кооперативнија него што би била она коју би представљали кадрови актуелне владајуће коалиције у РС - каже Нешковић.

Он додаје да нико не може са стоодстотном сигурношћу тврдити шта, у ствари, жели међународна заједница, али да све показује да не прижељкује побједу Милорада Додика и владајуће коалиције.

Његово мишљење дијели и наш саговорник из дипломатских кругова, који је инсистирао на анонимности, а који се слаже да странци не прижељкују Додикову побједу. Међутим, он тврди да међународна заједница, односно Запад, прижељкује побједу Жељке Цвијановић у трци за предсједника РС.

- Запад је Додика означио као путиновца и неће ни да чује за његову побједу, а и зато што им Иванић више одговара као много кооперативнији. Али прижељкују побједу Жељке Цвијановић зато што би се у том случају наставио континуитет свађе између власти у Бањалуци и српских представника у заједничким институцијама, а побједа Вукоте Говедарице им не одговара зато што им није у интересу да кандидати једног блока побиједе за обје појединачне функције - каже наш извор.

Он објашњава да у таквом развоју ситуације странцима одговара и то што би предсједници двију најјачих српских политичких партија СНСД-а и СДС-а били изборни губитници, чиме би им био добро нарушен кредибилитет.

- С друге стране, Додик би вјероватно био премијер РС, али са ореолом изборног губитника, док би Младен Иванић имао окрњен кредибилитет, јер би га пратиле сталне оптужбе из Бањалуке да је изабран гласовима Бошњака. Све то је гаранција да ће РС бити политички трусно тло, а то је у суштини оно што одговара заговорницима страног интервенционизма - тврди наш саговорник.

Странци руше БиХ

Предсједник Српске Милорад Додик одбацио је тврдње да Република Српска руши БиХ, објаснивши да то све вријеме чине странци и Бошњаци.

- Ми ништа нисмо имали од БиХ свих ових 20 и нешто година. Имали смо само сталне атаке на нашу слободу, на наша права, институције. Наравно да странцима српска аутономија не одговара, њихов циљ је унитарна и централно уређена БиХ, а то може ако се смање надлежности Републике Српске - рекао је новинарима Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана