Žandarmerija efikasnija od rezervnog sastava policije

Darko Momić
Žandarmerija efikasnija od rezervnog sastava policije

Banjaluka - Vojno-politički komentator Miroslav Lazanski smatra da odluka Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske da odustane od formiranja rezervnog sastava policije ne predstavlja povlačenje jer je odluka da bude formirana žandarmerija mnogo bolja i efikasnija.

Lazanski kaže da žandarmerija Srpske treba da ima sva ovlašćenja koja imaju istoimene policijske jedinice u Francuskoj ili Srbiji, ističući da RS na to ima pravo u svakom pogledu.

- Odustajanje od rezervnog sastava apsolutno nije korak unazad. Naprotiv, ovo je bolja odluka jer žandarmerija ima pravo na jače naoružanje nego rezervni sastav. Pogledajte samo šta imaju žandarmerije u Francuskoj ili Italiji i čime su opremljene - kaže Lazanski.

On ističe da žandarmerija nije nešto novo na prostorima BiH jer je žandarmeriju imala i Kraljevina Jugoslavija. Na pitanje da li očekuje da će iz FBiH na ovaj potez MUP-a RS odgovoriti formiranjem slične jedinice, koja bi se, umjesto žandarmerija, zvala “askeri”, on kaže da nema ništa protiv.

- Najmanje je bitno kako će se zvati. Neka naprave askere, ako će to povećati ukupnu bezbjednost građana. Ali, ipak, mislim da je budućnost ono što je rekao Milorad Dodik, a to je potpuna demilitarizacija - kaže Lazanski, koji čeka da preuzme dužnost ambasadora jer ga je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić početkom ovog mjeseca imenovao za ambasadora Srbije u Moskvi.

S druge strane, jedan od ozbiljnih poznavalaca policijske organizacije koji je insistirao na anonimnosti kaže da još nije poznato kakva će ovlašćenja imati žandarmerija u RS.

- U saopštenju MUP-a je navedeno da iz Prijedloga zakona o policiji i unutrašnjim poslovima povlače odredbe o formiranju rezervnog sastava, te da će Jedinice za podršku (JzP) promijeniti naziv u Žandarmerija i biti dopunjena aktivnim sastavom MUP-a, ali se ne govori ništa o nadležnostima. Ako je riječ samo o promjeni naziva i ako će Žandarmerija imati nadležnosti JzP, onda to ne znači ništa i samo će izazvati nepotrebne materijalne troškove jer će morati da mijenjaju, ako ne uniforme, ali onda bar oznake na uniformama - kaže naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, žandarmerije u Srbiji, Francuskoj ili Rumuniji su praktično poluvojne formacije sa policijskim ovlašćenjima.

- One imaju nadležnost da intervenišu kada je javni red i mir narušen u većem obimu i da obezbjeđuju događaje visokog rizika, poput utakmica i sličnih skupova, a specifičnost Srbije je što ima stalan problem u kopnenoj zoni bezbjednosti na jugu zemlje, gdje takođe djeluje Žandarmerija. Pored toga, nadležnosti srpske Žandarmerije su i pružanje pomoći u vanrednim situacijama i pri elementarnim nepogodama, kao i pružanje pomoći kod nesreća u drumskom, željezničkom i avio-saobraćaju - objašnjava naš sagovornik, dodajući da je policijska jedinica sa sličnim ovlašćenjima potrebna Srpskoj.

Amandmani

 

Vlada Srpske je prije dva dana na telefonskoj sjednici utvrdila amandmane kojima se iz predloženog zakona brišu članovi koji se odnose na uspostavljanje rezervnog sastava policije.

- MUP će u narednom periodu izvršiti reorganizaciju postojećih interventnih snaga, te će biti u mogućnosti da brže i efikasnije odgovori na sve bezbjednosne izazove - navedeno je u obrazloženju amandmana koji su juče podijeljeni poslanicima u NSRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana