За зло­чин у Ку­ка­ви­ца­ма осу­ђе­ни на 33 го­ди­не за­тво­ра

Жељка До­ма­зет
За зло­чин у Ку­ка­ви­ца­ма осу­ђе­ни на 33 го­ди­не за­тво­ра

Са­ра­је­во - Апе­ла­ци­оно ви­је­ће Су­да БиХ про­гла­си­ло је ју­че кри­вим и осу­ди­ло на уку­пно 33 го­ди­не за­тво­ра при­па­дни­ке та­ко­зва­не Ар­ми­је РБиХ Му­ха­ме­да и Та­ри­ка Ши­ши­ћа, те Ази­за Шу­шу и Еми­ра Дра­ков­ца због на­па­да на ко­ло­ну српских ци­ви­ла у се­лу Ку­ка­ви­це код Ро­га­ти­це 27. ав­гус­та 1992. го­ди­не, ка­да је уби­јен нај­мање 21 Србин, а рањено их 39.

Му­ха­мед Ши­шић, ко­ји је био ко­ман­дант ди­вер­зан­тског во­да ку­ка­ви­чке че­те, осу­ђен је на осам го­ди­на за­тво­ра.

Азиз Шу­ша и Та­рик Ши­шић, као при­па­дни­ци овог во­да, осу­ђе­ни су на по пет го­ди­на за­твор­ске ка­зне, док је Емир Дра­ко­вац осу­ђен на 11 го­ди­на за­тво­ра.

Бу­ду­ћи да је Дра­ко­вац у првос­те­пе­ном пос­туп­ку осу­ђен на 14 го­ди­на за­тво­ра за убис­тво и скрнављење ти­је­ла ци­ви­ла Ми­ло­ша Ко­ва­че­ви­ћа, те му­чење при­па­дни­ка Вој­ске Ре­пу­бли­ке Српске у де­цем­бру 1992. го­ди­не, Апе­ла­ци­оно ви­је­ће му је изре­кло је­дин­стве­ну ка­зну за­тво­ра од 15 го­ди­на.

Ла­си­ца: Сра­мно нис­ка ка­зна

Вељко Ла­си­ца, ко­ји се кре­тао у ко­ло­ни, ре­као је за "Глас Српске" да су и он и њего­ва кћер­ка свје­до­ци тог ужа­сног зло­чи­на, на­кон ко­га су ос­та­ли ин­ва­ли­ди.

- Сра­мна је ви­си­на ка­зне ко­ја је изре­че­на за та­ко стра­ви­чни зло­чин ко­ји је по­чињен. Да су ко­јим слу­ча­јем Срби на­па­ли ко­ло­ну, као што је то ура­ди­ла бошња­чка вој­ска, њени при­па­дни­ци би већ до са­да одле­жа­ли 20 го­ди­на. Ви­си­на ка­зне ни у ко­јем слу­ча­ју ни­је сраз­мјер­на зло­чи­ну ко­ји је по­чињен. То је сра­мо­та и бру­ка, јер су на­па­дну­ти не­на­ору­жа­ни људи, ци­ви­ли, дје­ца, же­не - ре­као је Ла­си­ца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана