Za deset godina nisu uspjeli da izgrade zgradu

Darko Momić
Za deset godina nisu uspjeli da izgrade zgradu

Banjaluka - Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) za deset godina nije uspjela da izgradi zgradu u Banjaluci u vrijednosti od 16,7 miliona maraka, u kojoj je trebalo da bude njeno sjedište, čime je na najbolji način pokazala koliko tromo funkcionišu institucije BiH.

Prema prvoj odluci Savjeta ministara BiH, zgrada za sjedište IDDEEA u Banjaluci trebalo je da bude završena 2014. godine, a posljednja odluka kojom je cijeli posao prolongiran do 2021. godine objavljena je u petak u “Službenom listu BiH”.

Sve je počelo 30. septembra 2009. godine kada je Savjet ministara, kojem je predsjedavao Nikola Špirić, donio zaključak kojim se zadužuje Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH da pokrene aktivnosti na iznalaženju odgovarajuće lokacije na kojoj bi bili stvoreni svi neophodni uslovi za smještaj Agencije na jednoj ili više lokacija u Banjaluci.

Isti Savjet ministara 21. januara 2010. godine usvojio je izvještaj IDDEEA o aktivnostima u vezi sa smještajem i donio novi zaključak kojim su zaduženi IDDEEA i Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH da, u saradnji s Pravobranilaštvom BiH, Vladom Republike Srpske i drugim nadležnim organima, pokrenu aktivnosti na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa u vezi sa smještajem organizacionih jedinica u Banjaluci, te da IDDEEA u saradnji s Ministarstvom finansija i trezora BiH pristupi planiranju budžeta za ove namjene.

Od tada je Republika Srpska dala lokaciju za izgradnju zgrade koja se nalazi u krugu bivše kasarne Trapisti u Banjaluci, a grad Banjaluka je 2014. godine izdao građevinsku dozvolu za izgradnju objekta. Ta dozvola je važila tri godine, ali nakon što IDDEEA nije uspjela za to vrijeme da izabere izvođača radova, građevinska dozvola je produžena za još tri godine, tačnije do kraja 2020. godine.

Posao nije završen ni poslije nekoliko odluka Kancelarije za žalbe BiH kojima je IDDEEA bila obavezana da ponovi tender za izbor izvođača radova, a posljednji kuriozitet u vezi sa ovim slučajem je to što je odluka Savjeta ministara donesena 18. jula prošle godine objavljena u petak u “Službenom listu BiH”. Prema toj odluci, rok za izgradnju zgrade IDDEEA pomjeren je sa 2014. na 2021. godinu.

Predsjednik Unije poslodavaca RS Dragutin Škrebić pita se šta bi bilo kada bi privatni poslodavci funkcionisali na takav način i tako tromo.

On kaže da je nefunkcionalnost institucija jedan od osnovnih razloga zbog kojih mladi ljudi napuštaju ove prostore.

- Kakva je poruka mladim ljudima kada čuju da institucija za deset godina nije u stanju sebi da napravi zgradu?! To je poražavajuće i gore nego to što je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović prije par dana najavio da će pokrenuti inicijative da se zabrani izvoz drvnih sortimenata iz BiH, iako drvoprerađivači to traže duže od godinu dana - kaže Škrebić.

Mrtva tačka

Delegat SNSD-a u Domu naroda BiH i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić u vrijeme kada je donesena prva odluka o izgradnji zgrade IDDEEA u Banjaluci kaže da nije slučajno što aktuelni Savjet ministara nije uradio ništa da se taj posao privede kraju.

- Da je lokacija na kojoj treba da bude sjedište IDDEEA bilo gdje u FBiH, garantujem da bi zgrada do sada bila izgrađena, ali pošto treba da bude u Banjaluci, oni su uradili sve da se posao ne pokrene sa mrtve tačke - kaže Špirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana