За десет година нису успјели да изграде зграду

Дарко Момић
За десет година нису успјели да изграде зграду

Бањалука - Агенција за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕЕА) за десет година није успјела да изгради зграду у Бањалуци у вриједности од 16,7 милиона марака, у којој је требало да буде њено сједиште, чиме је на најбољи начин показала колико тромо функционишу институције БиХ.

Према првој одлуци Савјета министара БиХ, зграда за сједиште ИДДЕЕА у Бањалуци требало је да буде завршена 2014. године, а посљедња одлука којом је цијели посао пролонгиран до 2021. године објављена је у петак у “Службеном листу БиХ”.

Све је почело 30. септембра 2009. године када је Савјет министара, којем је предсједавао Никола Шпирић, донио закључак којим се задужује Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ да покрене активности на изналажењу одговарајуће локације на којој би били створени сви неопходни услови за смјештај Агенције на једној или више локација у Бањалуци.

Исти Савјет министара 21. јануара 2010. године усвојио је извјештај ИДДЕЕА о активностима у вези са смјештајем и донио нови закључак којим су задужени ИДДЕЕА и Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ да, у сарадњи с Правобранилаштвом БиХ, Владом Републике Српске и другим надлежним органима, покрену активности на рјешавању имовинско-правних односа у вези са смјештајем организационих јединица у Бањалуци, те да ИДДЕЕА у сарадњи с Министарством финансија и трезора БиХ приступи планирању буџета за ове намјене.

Од тада је Република Српска дала локацију за изградњу зграде која се налази у кругу бивше касарне Траписти у Бањалуци, а град Бањалука је 2014. године издао грађевинску дозволу за изградњу објекта. Та дозвола је важила три године, али након што ИДДЕЕА није успјела за то вријеме да изабере извођача радова, грађевинска дозвола је продужена за још три године, тачније до краја 2020. године.

Посао није завршен ни послије неколико одлука Канцеларије за жалбе БиХ којима је ИДДЕЕА била обавезана да понови тендер за избор извођача радова, а посљедњи куриозитет у вези са овим случајем је то што је одлука Савјета министара донесена 18. јула прошле године објављена у петак у “Службеном листу БиХ”. Према тој одлуци, рок за изградњу зграде ИДДЕЕА помјерен је са 2014. на 2021. годину.

Предсједник Уније послодаваца РС Драгутин Шкребић пита се шта би било када би приватни послодавци функционисали на такав начин и тако тромо.

Он каже да је нефункционалност институција један од основних разлога због којих млади људи напуштају ове просторе.

- Каква је порука младим људима када чују да институција за десет година није у стању себи да направи зграду?! То је поражавајуће и горе него то што је министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић прије пар дана најавио да ће покренути иницијативе да се забрани извоз дрвних сортимената из БиХ, иако дрвопрерађивачи то траже дуже од годину дана - каже Шкребић.

Мртва тачка

Делегат СНСД-а у Дому народа БиХ и предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић у вријеме када је донесена прва одлука о изградњи зграде ИДДЕЕА у Бањалуци каже да није случајно што актуелни Савјет министара није урадио ништа да се тај посао приведе крају.

- Да је локација на којој треба да буде сједиште ИДДЕЕА било гдје у ФБиХ, гарантујем да би зграда до сада била изграђена, али пошто треба да буде у Бањалуци, они су урадили све да се посао не покрене са мртве тачке - каже Шпирић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана