За чвршћу одбрану границе 460.000 КМ

Ж. Домазет, Н. Томашевић
За чвршћу одбрану границе 460.000 КМ

Сарајево - Савјет министара БиХ одобрио је јуче 460.000 марака за појачани надзор границе, а због повећаног прилива миграната на подручју Семберије Служба за послове са странцима БиХ радиће и викендом.

Новац из текуће буџетске резерве одобрен је јуче на ванредној телефонској сједници Савјета министара, а биће утрошен за измирење путних и трошкова смјештаја те исхране полицајаца додатно укључених у надзор границе БиХ.

Средства ће бити одобрена Граничној полицији БиХ, Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ и Агенцији за истраге и заштиту (СИПА), а за спровођење ових одлука задужено је Министарство безбједности и Министарство финансија и трезора БиХ.

Заштита Семберије

Због све већег броја илегалних миграната који улазе у БиХ на подручју које покрива Јединица граничне полиције Бијељина ангажоване су додатне полицијске снаге које су омогућиле појачан надзор границе са Србијом. Помоћник директора Граничне полиције БиХ Слободан Крстић рекао је да су додатне снаге 13. августа стигле из Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ и СИПА, те да су као испомоћ стално ангажовани припадници МУП-а РС, док је и Гранична полиција послала знатан број својих припадника.

Појачан прилив миграната на том подручју била је тема и јучерашњег састанка Оперативног штаба за питање миграција у БиХ, на којој је договорено да ће Служба за странце организовати рад и током викенда.

Констатовано је да расте притисак миграната на источну границу БиХ, али и да даје резултате појачање Граничној полицији, што је видљиво и по знатно већем броју одвраћених миграната при покушају илегалног уласка у БиХ, саопштено је из Министарства безбједности.

Оперативни штаб на чијем је челу министар безбједности Драган Мектић прихватио је и понуду Федералне управе полиције да буду испомоћ граничарима, тако да ће и полицајци из ФБиХ бити распоређени на најугроженије дијелове границе.

Након одређивања локација прихватних центара за мигранте, који су усаглашени са представницима локалних заједница, идуће седмице ће почети реконструкција објеката у Бихаћу и Ушивку код Сарајева, док се истовремено адаптира хотел “Седра” у Цазину у којем се већ налази 150 миграната, углавном породица са дјецом, а идуће седмице биће смјештено још 50 лица.

Штаб је прихватио да привремени прихватни центар буде у објекту “Агрокомерца” у Великој Кладуши, а Мектић је најавио да ће ускоро посјетити ову општину и са представницима ове локалне заједнице разговарати о детаљима. 

Хапшења у Бихаћу

Авганистанац  Н. Н. (30) и Пакистанац К А. (26) ухапшени су јуче током претреса Ђачког дома у Борићима код Бихаћа у коме бораве мигранти, а заплијењена је и одређена количина ножева, чакија и дроге.

Из Министарства унутрашњих послова Унско-санског кантона казали су да је претресено и шаторско насеље поред Ђачког дома гдје бораве мигранти.

- Пронађено је више различитих ножева, чакије, неколико боксера, као и одређена количина марихуане. Пронађене су и маказе као и други предмети - рекли су у МУП-у УСК.

Додали су да се ухапшени доводе у везу са кривичним дјелима на подручју Бихаћа.

- Н. Н. теретимо да је починио разбојништво, а К. А. за посједовање и омогућавање уживања дрога - рекли су у полицији. Додали су да је циљ акција под називом “Рација” и “Претрес” био проналазак предмета који потичу из кривичног дјела или могу послужити за њихово извршење.

У претресима је учествовало 40 припадника Јединице полиције за подршку МУП-а УСК, као и припадници Полицијске станице Бихаћ. У претресе су били укључени и радници Службе за послове са странцима који су контролисали да ли мигранти имају дозволе за боравак у БиХ и потребну документацију. Током акције, кажу у полицији, мигранти нису пружали отпор и правили проблеме.

Полиција је недавно претресла и девастирану зграду “Дома пензионера” у Бихаћу као и неколико локација у Великој Кладуши гдје бораве мигранти.

Служба за послове са странцима ће из Бихаћа у Имиграциони центар у Источном Сарајеву довести шест-седам лица који су правила нереде на овом подручју када полиција заврши провјере.

Реадмисија

Од почетка године у БиХ је, према подацима којима располаже Оперативни штаб, ушло 10.866 илегалних миграната, а како тврде из овог тијела, процјене су да их је из БиХ изашло од 60 до 70 одсто. По основу реадмисије БиХ је вратила Србији и Црној Гори 666 миграната.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана