Војници цијепају уговоре, Хрвати бјеже од строја

Ведрана Кулага
Војници цијепају уговоре, Хрвати бјеже од строја

Сарајево - Оружане снаге БиХ, некада једно од најпожељнијих мјеста за рад, муку муче са попуњавањем позиција јер добар дио војника није исказао жељу да остане у служби додатних пет година, иако им је шанса за то дата измјеном закона, а посебан проблем је са хрватском компонентом.

Измјенама Закона о служби у Оружаним снагама БиХ граница за останак у војсци подигнута је са 35 на 40 година старости. Оне су ступиле на снагу овог мјесеца, али су сви војници који ове године славе 35. рођендан могли још од почетка године да пошаљу захтјев за останак у строју.

Из евиденције Министарства одбране БиХ је видљиво да је у овој години за 179 војника и шест деминера истицао уговор на основу година старости.

- До 20. јуна захтјев за продужење професионалне војне службе поднијела су 92 војника и у 87 случајева је продужена служба до краја децембра - потврдили су у Министарству одбране.

У војним редовима већ дуже вријеме је присутан тренд одласка из службе на властити захтјев, а посебно од када је Хрватска постала чланица ЕУ. Та пракса је настављена и ове године јер је од почетка 2018. захтјев за престанак службе поднијело 111 војника.

Посебан проблем представља и чињеница да се све мање Хрвата одлучује да обуче војну униформу јер захваљујући пасошу Хрватске могу слободно да путују и раде у земљама ЕУ. Министарство одбране је у овој календарској години планирало да прими 815 војника и за те позиције је расписало конкурс на који се пријавило око 1.600 кандидата. Пристигле пријаве изнијеле су на површину нови проблем. Конкурсом је било предвиђено да ће бити запослен 331 Хрват, 284 Бошњака, 198 Срба и два војника из реда осталих, али је за упражњене хрватске позиције стигло готово два пута мање пријава од предвиђених мјеста.

Замјеник министра одбране за управљање људским ресурсима Борис Јеринић каже да подаци показују да је одлазак Хрвата из Оружаних снага посебно интензиван од уласка Хрватске у ЕУ јер траже боље услове и послове. Подсјетио је да је свима остављена шанса да од ове године остану у служби и након 35. рођендана и очекује да ће остатак војника на које се то односи доставити тај захтјев. Ипак, истиче да је нови проблем како попунити позиције које су предвиђене за Хрвате.

- Пријем нових војника је у току. Завршено је физичко тестирање и у току су интервјуи. За српска мјеста стигло је око 600 пријава, за бошњачка по неколико кандидата се бори за једну позицију, док је за 331 хрватску позицију стигло око 100 пријава. Мораћемо видјети како ту квоту попунити и то је сада велико питање - казао је Јеринић.

На проблеме у Оружаним снагама раније су упозорили из парламентарних комисија које прате ову област, наводећи да војска није више пожељан послодавац као раније, док је из пера војног повјереника упозорено да су услови у којима војници раде и бораве далеко испод потребних.

Из Министарства одбране су раније казали да ни послије ступања на снагу измјена Закона о служби у Оружаним снагама неће престати пријем нових војника због чињенице да садашњи напуштају службу на лични захтјев. Запошљавање ће као посљедица законских измјена, ипак, бити драстично смањено у односу на досадашњу праксу и потребе, а значајнији пријем нових војника могао би услиједити тек 2022. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана