Вода се повукла, остала милионска штета

Ведрана Кулага, дописници
Вода се повукла, остала милионска штета

Бањалука - Водостаји ријека, које су протеклих дана поплавиле више стотина домаћинстава на сјеверу и сјеверозападу Републике Српске, јуче су знатно опали оставивши иза себе велику штету, чији ће износ бити познат када локалне комисије за процјену заврше рад на терену.

У Приједору је и јуче задржан степен ванредне одбране од поплава иако је водостај Сане нижи за пола метра од коте ванредне одбране. Заплављено је 1.350 објеката, од којих је 400 поплављено, евидентирано шест клизишта и порушен пјешачки мост у Доњој Драготињи. Златко Ритан из Одјељења за саобраћај, комуналне послове и заштиту животне средине и имовинско-стамбене послове, замолио је све грађане којима треба помоћ како би рашчистили отпад у кућама да се јаве у савјете мјесних заједница да их евидентирају.

- Треба да имамо стрпљења, не можемо у истом тренутку доћи до свакога, има пуно проблема, однесених пропуста и мостова и крећемо у рехабилитацију инфраструктуре - рекао је Ритан.

Настава у приједорским школама биће настављена данас, а матуранти ће посљедњи школски дан провести на платоу испред спортске дворане, умјесто Љетне баште, која је поплављена. Штаб за ванредне ситуације укинуо је ванредне мјере одбране од поплава у Новом Граду, гдје је почела санација штете, прије свега, на локалним путевима. Комисије су активиране и у Бањалуци. Прва станица је простор Бронзаног Мајдана, односно водозахват Гомионице, која се излила и направила штету на усјевима, а према прелиминарним подацима, штета је забиљежена у 25 насеља.

Комисије за процјену штете су формиране у Теслићу и Челинцу гдје је вода, између осталог, однијела монтажни мост.

- Штете има доста на инфраструктури, домаћинствима и у пољопривреди. Имамо десетине заплављених и поплављених кућа, а тренутно је још тешко говорити о износу укупне штете - рекао је за “Глас Српске” начелник Челинца Момчило Зељковић.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је јуче да још нема података о штети која је проузрокована поплавама.

- Многе локалне заједнице још нису формирале комисије и не могу да крену са процјеном штете јер има домаћинстава која су још поплављена. Влада ће учествовати у санирању штете - рекао је Вишковић.

Влада ће, како је казао, када добије извјештај о штети, помоћи средствима из Фонда солидарности.

- Сигурно је да нећемо моћи надокнадити сву штету, што не би могла било која држава, али ћемо онима којима је вода ушла у стамбене објекте, на пољопривредна земљишта те путну инфраструктуру помоћи у санирању - поручио је Вишковић.

Ванредне мјере одбране од поплава укинуте су и у Костајници након што је опао водостај Уне, а пумпама се избацује вода из кућа и помоћних објеката. Оштећена су три локална моста, а грађани су позвани да пријаве штету на кућама, објектима и пољопривредном земљишту. У Котор Варошу траје санација клизишта, а угроженима су испоручени прехрамбени пакети.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана