Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora: Tužno je što neki Banjaluku smatraju neprijateljskom teritorijom

Željka Domazet
Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora: Tužno je što neki Banjaluku smatraju neprijateljskom teritorijom

Postoje jasne zakonske procedure za imenovanje kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara i znaju se rokovi i šta su čije obaveze. Neophodno je držati se Ustava i zakona, a sve mimo toga ne doprinosi rješenju.

Rekao je ovo u intervjuu za “Glas Srpske” ministar finansija i trezora BiH i visoki funkcioner HDZ-a BiH Vjekoslav Bevanda, komentarišući stavove hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića koji uslovljava imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara usvajanjem godišnjeg nacionalnog programa BiH, odnosno otvaranjem puta ka članstvu u NATO-u.

Bevanda ističe da je još rano govoriti o personalnim rješenjima u novom Savjetu ministara, ali napominje da će njegova stranka razgovore o formiranju vlasti voditi odgovorno i transparentno.

GLAS: Našli ste se na meti žestokih napada zbog prisustva akademiji u Banjaluci povodom Dana Republike. Da li ste očekivali takve napade i kako ih komentarišete?

BEVANDA: Iako sam navikao da se ovdje prave spinovi zbog raznih i efemernih pitanja, moram priznati da nisam očekivao takvu histeriju i toliki izliv mržnje. Ne znam šta je gore bilo, da li medijsko i političko huškanje ili komentari na društvenim mrežama. Tužno je da je 25 godina nakon rata prisutan takav govor mržnje i tužno je da je za one koji tvrde da su patriote Banjaluka neprijateljska teritorija. Mržnju ne razumijem i ne pristajem na nju, zato sam s ovom temom završio i nadam se da neće biti sličnih situacija da moram na sličan način reagovati.

GLAS: Budžet za 2019. godinu već je u proceduri usvajanja, koliko je on drugačiji od prethodnih i predviđa li neka nova ulaganja?

BEVANDA: Prema odluci Fiskalnog savjeta i usvojenom Globalnom fiskalnom okviru, ove godine budžet institucija BiH veći je za 16 miliona KM i ukupno iznosi 966 miliona KM. Prethodnih sedam godina budžet je bio 950 miliona KM i zahvatanja sa jedinstvenog računa su bila 750 miliona KM i sada je predloženo povećanje od 16 miliona, a oko osam miliona od tog povećanja planirano je za plate policajaca jer smo imali izmjene zakona u prošlom sazivu Parlamenta.

GLAS: Da li će na nivou BiH budžet biti usvojen do isteka aktuelne odluke o privremenom finansiranju, dakle do 31. marta?

BEVANDA: Ministarstvo finansija i trezora BiH učiniće sve da se ispoštuju procedure i da se finansiranje vrši neometano, a Zakonom o finansiranju institucija BiH regulisano je i da nema zastoja u otplati spoljnog duga čak i kada je privremeno finansiranje na snazi. Problema ne bi trebalo da bude, a ja kao ministar finansija nisam u poziciji da procjenjujem kada ćemo imati usvojen budžet jer poznato je da njega nakon prihvatanja u Savjetu ministara predlaže Predsjedništvo BiH i usvaja Parlamentarna skupština BiH, i to oba doma.

Procedure iz prošlog vijeka

GLAS: Da li ste zadovoljni prednacrtom Zakona o PDV-u koji, kako se piše, ne predviđa povećanje stope od 17 odsto. Da li je ostavljena mogućnost uvođenja diferencirane stope PDV-a?

BEVANDA: Mnogi su pričali u medijima o ovom zakonu i svi su neki eksperti, konsultanti i veliki znalci, ali nisam čuo ništa što ima veze sa stvarnim dešavanjima. Preozbiljna je ovo tema da bi se nagađalo o više stopa, njihovoj visini i sličnim dilemama jer nije samo to suština zakona. Mi smo morali ovu oblast uskladiti s evropskim direktivama, ali i sa stvarnim životom jer imamo situacije da nam privrednici trpe jer su neke procedure ostale u prošlom vijeku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana