Вјекослав Беванда, министар финансија и трезора: Тужно је што неки Бањалуку сматрају непријатељском територијом

Жељка Домазет
Вјекослав Беванда, министар финансија и трезора: Тужно је што неки Бањалуку сматрају непријатељском територијом

Постоје јасне законске процедуре за именовање кандидата за предсједавајућег Савјета министара и знају се рокови и шта су чије обавезе. Неопходно је држати се Устава и закона, а све мимо тога не доприноси рјешењу.

Рекао је ово у интервјуу за “Глас Српске” министар финансија и трезора БиХ и високи функционер ХДЗ-а БиХ Вјекослав Беванда, коментаришући ставове хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића који условљава именовање предсједавајућег Савјета министара усвајањем годишњег националног програма БиХ, односно отварањем пута ка чланству у НАТО-у.

Беванда истиче да је још рано говорити о персоналним рјешењима у новом Савјету министара, али напомиње да ће његова странка разговоре о формирању власти водити одговорно и транспарентно.

ГЛАС: Нашли сте се на мети жестоких напада због присуства академији у Бањалуци поводом Дана Републике. Да ли сте очекивали такве нападе и како их коментаришете?

БЕВАНДА: Иако сам навикао да се овдје праве спинови због разних и ефемерних питања, морам признати да нисам очекивао такву хистерију и толики излив мржње. Не знам шта је горе било, да ли медијско и политичко хушкање или коментари на друштвеним мрежама. Тужно је да је 25 година након рата присутан такав говор мржње и тужно је да је за оне који тврде да су патриоте Бањалука непријатељска територија. Мржњу не разумијем и не пристајем на њу, зато сам с овом темом завршио и надам се да неће бити сличних ситуација да морам на сличан начин реаговати.

ГЛАС: Буџет за 2019. годину већ је у процедури усвајања, колико је он другачији од претходних и предвиђа ли нека нова улагања?

БЕВАНДА: Према одлуци Фискалног савјета и усвојеном Глобалном фискалном оквиру, ове године буџет институција БиХ већи је за 16 милиона КМ и укупно износи 966 милиона КМ. Претходних седам година буџет је био 950 милиона КМ и захватања са јединственог рачуна су била 750 милиона КМ и сада је предложено повећање од 16 милиона, а око осам милиона од тог повећања планирано је за плате полицајаца јер смо имали измјене закона у прошлом сазиву Парламента.

ГЛАС: Да ли ће на нивоу БиХ буџет бити усвојен до истека актуелне одлуке о привременом финансирању, дакле до 31. марта?

БЕВАНДА: Министарство финансија и трезора БиХ учиниће све да се испоштују процедуре и да се финансирање врши неометано, а Законом о финансирању институција БиХ регулисано је и да нема застоја у отплати спољног дуга чак и када је привремено финансирање на снази. Проблема не би требало да буде, а ја као министар финансија нисам у позицији да процјењујем када ћемо имати усвојен буџет јер познато је да њега након прихватања у Савјету министара предлаже Предсједништво БиХ и усваја Парламентарна скупштина БиХ, и то оба дома.

Процедуре из прошлог вијека

ГЛАС: Да ли сте задовољни преднацртом Закона о ПДВ-у који, како се пише, не предвиђа повећање стопе од 17 одсто. Да ли је остављена могућност увођења диференциране стопе ПДВ-а?

БЕВАНДА: Многи су причали у медијима о овом закону и сви су неки експерти, консултанти и велики зналци, али нисам чуо ништа што има везе са стварним дешавањима. Преозбиљна је ово тема да би се нагађало о више стопа, њиховој висини и сличним дилемама јер није само то суштина закона. Ми смо морали ову област ускладити с европским директивама, али и са стварним животом јер имамо ситуације да нам привредници трпе јер су неке процедуре остале у прошлом вијеку.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана