Visokoškolske ustanove iz Srpske postaće međunarodno vidljive

D. O.
Visokoškolske ustanove iz Srpske postaće međunarodno vidljive

Banjaluka - Status akreditovanih visokoškolskih ustanova u Republici Srpskoj i Srbiji ubuduće će biti međusobno priznavan, ali ne po automatizmu, već po zahtjevu, odnosno shodno zajedničkim registrima i evidencijama.

Rekao je to juče ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević, nakon što je sa ministrom prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladenom Šarčevićem potpisao sporazum o zajedničkim aktivnostima Srpske i Srbije u oblasti obezbjeđenja kvaliteta i priznavanju akreditacija u visokom obrazovanju.

- Ovaj dokument, koji je baziran na Sporazumu o specijalnim i paralelnim vezama Srpske i Srbije, daje mogućnost međusobnog priznanja statusa akreditovanih visokoškolskih ustanova i studijskih programa - objasnio je Rajčević.

Uz napomenu da će ubuduće visokoškolske ustanove iz RS postati međunarodno vidljive, Rajčević je naglasio da će na ovaj način biti premošćen i vremenski period do formiranja novog Savjeta ministara, u kojem će se rješavati pitanje višemjesečnog odbijanja Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH da dva javna univerziteta iz RS upiše u Registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH.

- Ne možemo biti taoci jednog organa na nivou BiH, pa smo se i odlučili za ovaj sporazum u skladu sa evropskim standardima - objasnio je Rajčević i konstatovao da taj dokument nije usmjeren protiv, niti nipodaštava bilo koju aktivnost i proceduru na nivou BiH.

Šarčević je naveo da obrazovanje treba da povezuje nacije, a pogotovo one koje imaju isto pismo, jezik i kulturu.

- Proširićemo saradnju i u oblasti nauke i na drugim poljima jer je to naša obaveza prema potomstvu. Takođe, ubrzo ćemo potpisati sporazum u domenu preduniverzitetskog obrazovanja - najavio je Šarčević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana