Високошколске установе из Српске постаће међународно видљиве

Д. О.
Високошколске установе из Српске постаће међународно видљиве

Бањалука - Статус акредитованих високошколских установа у Републици Српској и Србији убудуће ће бити међусобно признаван, али не по аутоматизму, већ по захтјеву, односно сходно заједничким регистрима и евиденцијама.

Рекао је то јуче министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС Срђан Рајчевић, након што је са министром просвјете, науке и технолошког развоја Србије Младеном Шарчевићем потписао споразум о заједничким активностима Српске и Србије у области обезбјеђења квалитета и признавању акредитација у високом образовању.

- Овај документ, који је базиран на Споразуму о специјалним и паралелним везама Српске и Србије, даје могућност међусобног признања статуса акредитованих високошколских установа и студијских програма - објаснио је Рајчевић.

Уз напомену да ће убудуће високошколске установе из РС постати међународно видљиве, Рајчевић је нагласио да ће на овај начин бити премошћен и временски период до формирања новог Савјета министара, у којем ће се рјешавати питање вишемјесечног одбијања Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ да два јавна универзитета из РС упише у Регистар акредитованих високошколских установа у БиХ.

- Не можемо бити таоци једног органа на нивоу БиХ, па смо се и одлучили за овај споразум у складу са европским стандардима - објаснио је Рајчевић и констатовао да тај документ није усмјерен против, нити ниподаштава било коју активност и процедуру на нивоу БиХ.

Шарчевић је навео да образовање треба да повезује нације, а поготово оне које имају исто писмо, језик и културу.

- Проширићемо сарадњу и у области науке и на другим пољима јер је то наша обавеза према потомству. Такође, убрзо ћемо потписати споразум у домену предуниверзитетског образовања - најавио је Шарчевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана