Вишковић: Република Српска је војно неутрална

Срна
Вишковић: Република Српска је војно неутрална

Бањалука - Мандатар за састав нове владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је Српска војно неутрална по питању чланства БиХ у НАТО-у.

Коментаришући одлуку Брисела да БиХ да зелено свјетло за активирање МАП-а за чланство у НАТО-у, Вишковић је рекао новинарима у Бањалуци да

постоји Резолуција Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности Српске.

Он је напоменуо да је у том документу јасно речено да Република Српска прати став Србије по том питању.


“Ако Србија у одређеном моменту из неких њима познатих разлога промијени став, сматрамо да грађани Републике Српске на референдуму треба да изнесу став по питању ангажовања БиХ у НАТО-у. То ће бити обавеза институција Републике Српске”, рекао је Вишковић.

Он је подсјетио да су позната ранија искуства Републике Српске са НАТО-ом, због чега Српска има апсолутно право на такав став, као и на обавезу проистеклу из Резолуције Народне скупштине о војној неутралности Српске.

“Сваки изабрани званичник који представља било коју институцију у Републици Српској и БиХ дужан је да поштује ту резолуцију”, рекао је Вишковић.

Министри спољних послова земаља чланица НАТО-а данас су одобрили први годишњи национални програм БиХ, чиме је она добила понуду за Акциони план за чланство /МАП/ у овој алијанси, али се, према ријечима високог званичника НАТО-а, БиХ овом одлуком “не гура” у Сјевероатлантску алијансу, јавио је извјештач Срне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана