Вишковић: Оптимизам због спремности Србије да помогне Српској

Срна
Вишковић: Оптимизам због спремности Србије да помогне Српској

Београд - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је, након одвојених састанака са предсједником и премијером Србије Александром Вучићем и Аном Брнабић у Београду, да је данас потврђено да Српска у Србији има искреног пријатеља, као и наставак сарадње реализацијом конкретних пројеката.

Вишковић је нагласио да је сада још већи оптимиста када је чуо у чему је све Србија спремна да помогне Републици Српској и српском народу, те је на неки начин и његова позиција као премијера олакшана.

“Република Српска је заштићена и у Србији има искреног пријатеља. То су потврдили и Вучић и Брнабићева. Неке дилеме које сам имао јуче већ данас су отклоњене. Имам апсолутну подршку и искреног пријатеља спремног да помогне Српској у сваком моменту и сваком погледу”, рекао је Вишковић новинарима у Београду.

Он је навео да је током данашњих састанака договорено да до краја јануара буде одржан састанак економско-социјалних савјета Републике Српске и Србије и послије 20. фебруара одржана заједничка сједница Влада, гдје би нека питања била финализована и што је могуће прије почела реализација.

“Прије свега ријеч је о изградњи двије хидроелектране на ријеци Дрини - жФочаж и жПаунциж. То желимо да радимо у сарадњи жЕлектропривреде Републике Српскеж и жЕлектропривреде Србијеж”, нагласио је Вишковић.

Он је рекао да је Влада Српске данас објавила јавни позив за изградњу Хидроелектране “Дабар”, а до краја мјесеца ће објавити и за избор извођача за Хидроелектрану “Бук Бијела”.

“Када сам то рекао господину Вучићу он је прихватио иницијативу да се Србија, посредством својих предузећа, појави на тим тендерима. Бићу више него задовољан да Србија добије посао за изградњу тих хидроцентрала”, рекао је Вишковић.

Он је навео да је током данашњих састанака било ријечи и о хидроцентралама на средњем току Дрине које имају значајан капацитет од око 400 мегавата, те да ће Српска чим буде формиран нови сазив Савјета министара упутити иницијативу за потребну сагласност.

Према његовим ријечима, са Вучићем и Брнабићевом је разговарано и о путној инфраструктури.

“Вучић је поновио став Србије. Они ће када почне грађевинска сезона кренути у изградњу ауто-пута од Кузмина према Рачи. Њихова обавеза је изградња савременог моста на ријеци Сави. Са премијером Брнабић сам разговарао да и ми и они изучимо да искористимо постојећи гранични прелаз на Рачи да не бисмо дошли у позицију да данас-сутра можда градимо други, будући да је овај релативно нов и савремен, да га укомпонујемо у ауто-пут и да буде заједнички гранични прелаз Српске и Србије”, рекао је Вишковић.

Он је нагласио да је Вучић изразио спремност да се на неки начин укључи и помогне Републици Српској у изградњи ауто-пута даље од Раче према Бијељини.

“Ових дана преговарамо. Тражимо кредиторе, извођаче да наставимо са реализацијом ауто-пута од Добоја према Бијељини. Стратешки циљ нам је да у што краћем периоду повежемо Бањалуку и Београд са Бањалуком”, истакао је Вишковић.

Он је додао да је разговарано и о неким пројектима Србије, прије свега у дијелу Подриња.

“Речено ми је да они већ почетком грађевинске сезоне крећу у изградњу ауто-пута од Руме према Шапцу, а да од Шапца према Лозници иду са брзим путем, што се поклапа са нашим планским документима за изградњу брзог пута од Бијељине, Зворника, Милића па даље према Сарајеву, у перспективи према Требињу”, рекао је Вишковић.

Он је истакао да се тако рјешавају и питање могућег повезивања Београда и Сарајева, а на неки начин и Јахорине која се савременим путним комуникацијама приближава и конзументима из Србије, прије свега из Новог Сада и Београда.

“Разговарано је и о пројектима међуграничне сарадње 30 подрињских општина у вези са могућим пројектима у области туризма, путне градње, саобраћаја”, навео је Вишковић.

Одговарајући на питање колика ће процентуално бити улагања Владе Српске, односно Владе Србије у Хидроелектране на Дрини, Вишковић је рекао да је Влада Српске јуче донијела рјешење о покретању преговарачког поступка.

“Наша жЕлектропривредаж треба да добије концесију за изградњу та два субјекта и ту ћемо формирати заједничко предузеће. У првој етапи Србија ће имати 51 проценат, Српска 49. Нећу вам елаборирати зашто је тако, али тако се ради због убрзања неких процедура”, појаснио је Вишковић.

Он је додао да је отворен позив да се Српска обрати Београду за сва питања, сугестије и помоћ у рјешавању проблема, те да су кабинети и сарадници предсједника и премијера Србије ту стално за Српску.

“Захваљујем им за то као човјек и грађанин Републике Српске, и као предсједник Владе”, рекао је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана