Višković: Moj odlazak u SAD svjesno opstruisan

Anita Janković-Rečević
Višković: Moj odlazak u SAD svjesno opstruisan

Banjaluka - Predsjednik Vlade RS Radovan Višković rekao je juče da nije otišao u Sjedinjene Američke Države na sastanak sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke jer nije dobio vizu od američke ambasade u BiH, navodeći da je njegov odlazak u Njujork i Vašington svjesno opstruisan.

- Bio sam spreman da odem na sastanak sa predstavnicima MMF-a i Svjetske banke, ali do današnjeg dana nisam dobio vizu. Nisam odbijen, još čekam i vjerovatno ću je dobiti u narednih nekoliko dana i moj odlazak je svjesno opstruisan jer bih bio jedini premijer koji bi se pojavio u SAD u ime BiH, a to nekima nije odgovaralo - rekao je Višković juče u Banjaluci.

Upitan da prokomentariše loš ekonomski rejting BiH po podacima MMF-a, Višković je rekao da je ta finansijska institucija u svom izvještaju navela da Srpska ima pozitivne ekonomske pokazatelje.

- Srpska već 17 kvartala ima pozitivan rast bruto domaćeg proizvoda i to ćemo nastaviti u narednom periodu. Cijenim MMF kao instituciju, ali njihovom krivicom ili krivicom nekog drugog, ne RS, mi već duži period nemamo aranžman s njima i to nam na neki način umanjuje ekonomske pokazatelje jer je nabavka novca na nekom drugom finansijskom tržištu skuplja - dodao je Višković.

Premijer je juče rekao i da će u budžetu za 2020. godinu biti planirana sredstva za rezervni sastav policije.

- Uslovi su takvi da se ne zna kada može zatrebati rezervni sastav policije. Tu, prije svega, mislim na migrantsku krizu, a ne da će nam trebati za neke obračune unutar BiH - rekao je Višković.

On je ponovio da Srpska želi da usvoji zakonsko rješenje kojim je predviđeno uvođenje rezervnog sastava policije da bi mogla odgovoriti na buduće izazove, među kojima je i migrantska kriza.

- Idemo etapno u ovu priču i nemam ništa protiv da ovo uradi i Federacija BiH - dodao je Višković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana