Виши цензус и оснивање партија на дневном реду

Дарко Момић
Виши цензус и оснивање партија на дневном реду

Бањалука - Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић потврдио је да је са предсједником СНСД-а Милорадом Додиком договорио да делегације ове двије странке одрже састанак до краја овог мјесеца на којем ће разговарати о питањима од значаја и за власт и за опозицију.

Бореновић је за “Глас Српске” прецизирао да је ријеч о састанку који је начелно договорен још крајем марта, када су делегације његове странке и СДС-а били у гостима у сједишту СНСД-а, додајући да је већ тада речено да ће ова странка узвратити гостопримство. Он истиче да на састанку неће бити говора ни о каквој коалицији и сарадњи ове двије странке, већ о три питања чије рјешавање је значајно за политички живот у Српској.

- СНСД је власт, ПДП је опозиција и промјена тих односа апсолутно неће бити на дневном реду. Ми смо њима већ послали теме и документе о којима желимо да разговарамо, а то су измјене изборног закона и закона о политичким партијама, као и формирање парламентарне комисије која ће надзирати спровођење Закона о РТРС-у - каже Бореновић.

Он није желио да говори о детаљима поменутих докумената, јер сматра да би било некоректно да о томе говори у јавности прије састанка, односно прије него што се о приједлозима изјасни делегација СНСД-а, али додаје да ниједан приједлог није строго стриктан и да се о свему може разговарати.

Портпарол СНСД-а и савјетник лидера ове странке и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, Радован Ковачевић, кратко је рекао за наш лист да не зна ништа о састанку, јер о томе није разговарао са предсједником.

- Видио сам да је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић изјавио да је са предсједником разговарао о међустраначком састанку, али немам никакве додатне информације о томе - каже Ковачевић.

Према сазнањима “Гласа Српске”, предложеним измјенама изборног закона које је ПДП упутио најјачој владајућој странци предвиђено је повећање цензуса, као и одређене техничке измјене који би омогућиле да изборни процес буде регуларнији.

- ПДП ће, између осталог, предложити да се бирачи поново обиљежавају флуоресцентним спрејом како би се онемогућило да неко гласа више пута, као што је до сада рађено - каже наш саговорник упућен у детаље састанка.

Када је ријеч о закону о политичким партијама, наш саговорник каже да ПДП предлаже да се пооштре критеријуми за оснивање политичких партија.

- Постојећи закон каже да се политичка партија може регистровати са неколико стотина потписа, а из Бореновићеве партије желе да се то повећа на неколико хиљада, јер би се тиме онемогућило оснивање такозваних пацовских партија и смањило њихово фиктивно учешће у изборном процесу кроз продају мјеста у бирачким одборима и посматрача - каже наш извор.

Што се тиче комисије за надзор над спровођењем закона о РТРС-у, приједлог ПДП-а подразумијева да њу чине представници свих парламентарних партија.

- То не би били искључиво посланици, већ би најмање једну трећину чинили људи из медија, али пошто би се комисија формирала сразмјерно учешћу странака у Народној скупштини РС, то значи да би већину имале владајуће странке, с тим што би предсједавајући комисије био из редова опозиције - објашњава наш извор.

Логичан потез

Члан Предсједништва СДС-а Александра Пандуревић поздравља потез лидера ПДП-а Бранислава Бореновића и позив на састанак који је упутио лидеру СНСД-а Милораду Додику.

- На састанку који су крајем марта имале делегације СНСД-а, ПДП-а и СДС-а Милорад Додик је рекао да подржава измјене изборног закона, увођење скенера, као и да се среди стање на РТРС-у и да о свему томе заједно са опозицијом тражи рјешења. Мени је Бореновићев потез потпуно логичан. Изборни закон се не може промијенити без делегата СНСД-а у Дому народа и зато је јасно да је неопходно са том странком разговарати о том питању - каже Пандуревићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана