Vigemark stopira 13 miliona evra?

Ž. Domazet, D. Momić
Vigemark stopira 13 miliona evra?

Banjaluka - Šef Delegacije Evropske unije u BiH Lars-Gunar Vigemark u pismu upućenom predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću ocijenio je da lokacija za migrantski centar u naselju Vučjak, koju je ponudio grad Bihać, ne ispunjava kriterijume za pomoć EU i upozorio da bi obećana pomoć od 13 miliona evra iz evropskih fondova mogla da izostane ukoliko BiH ne riješi niz spornih pitanja.

Vigemark je naveo i da je izvjesno da migracioni centar na Vučjaku ne bi mogao biti izgrađen za nekoliko sedmica, kao i da je ta lokacija nekad bila nepropisna opštinska deponija čiji je sadržaj sada nepoznat.

- Nije jasno da li su završeni procesi biološke degradacije u deponiji, a prisutnost metana predstavlja rizik po ljudsko zdravlje, posebno u slučaju zapaljenja starog smeća koje se nalazi pod zemljom. Zbog nedostatka osnovnih komunalnih usluga lokacija se ne može koristiti u željene svrhe, jer bi troškovi dovođenja struje i vode iz Bihaća bili ogromni, a nedostatak kanalizacionih sistema bi dalje ozbiljno povećao operativne troškove lokacije. Dodatni faktor neprikladnosti lokacije jeste blizina hrvatske granice - naveo je Vigemark.

On je naglasio da ova lokacija ne dolazi u obzir za izgradnju migrantskog centra i zato što bi trebalo godinu dana da bude izgrađena infrastruktura, ističući da je Delegacija EU protiv i zato što se ta lokacija nalazi na granici sa EU i bila bi magnet za migrante, što bi dovelo do velikih problema.

S druge strane, ministar bezbjednosti BiH u tehničkom mandatu Dragan Mektić kaže za “Glas Srpske” da je pismo šefa Delegacije EU u BiH nekorektno i bezobrazno.

- Čuj mu priče! Smeta im lokacija zato što je u vodozaštitnoj zoni i zato što nema infrastrukture. Pa valjda Vlada Unsko-sanskog kantona i grad Bihać koji su predložili tu lokaciju najbolje znaju da li će migrantski centar na toj lokaciji smetati ili neće - kaže Mektić.

On ističe da je posebno licemjerno kao argument protiv izgradnje centra navoditi to što je blizu granice.

- Pa prirodna zakonitost je da je blizu granice, jer gdje migranti idu nego na granicu? Zašto im u Grčkoj i Bugarskoj ne brane da idu blizu granice? Da su ih dok su bili tamo držali dalje od granice, mi ne bismo ni imali problem sa migrantima. Znači, nije problem kada su blizu granice u Grčkoj i Bugarskoj, a kada dođu do nas, onda jeste. Šta hoće, da kod nas bude sabirni centar, je li? E pa ne može. Ako oni žele problem, mi ćemo ukinuti postojeće migrantske centre, pa neka svi idu na granicu i neka se oni tuku s njima i rješavaju problem - kaže Mektić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana