Video-snimak uzdrmao pravosudni sistem BiH

Ž. Domazet, D. Momić
Video-snimak uzdrmao pravosudni sistem BiH

Sarajevo - Visoki sudski i tužilački savjet BiH na jučerašnjoj vanrednoj sjednici pružio je punu podršku predsjedniku ovog tijela Milanu Tegeltiji povodom medijskih navoda da je preko inspektora SIPA Marka Pandže uzimao novac kako bi ubrzao određene predmete.

Tegeltija je rekao da mu je drago što je Tužilaštvo BiH, kako je ranije saopštilo, formiralo predmet da budu utvrđene činjenice i izvršene provjere, ističući da očekuje da taj posao bude završen. On je poslije sjednice rekao da “postoje političko-paraobavještajne strukture, koje su određeni centri moći i pokušavaju da uspostave punu kontrolu nad pravosuđem kako bi ishodili obračun sa političkim neistomišljenicima”.

- Nisam detaljno upoznat kuda sve idu grane iz tih centara moći i ko sve na njih ima uticaja, ali, definitivno, oni su u BiH potpomognuti nekim centrima sa strane. Očito je da je riječ o kampanji koja se sprovodi protiv pravosuđa - dodao je Tegeltija.

On je istakao da je dobio podršku svih prisutnih članova VSTS-a, koji su iskazali puno povjerenje u njegov rad.

- Ako sam pogriješio što sam saslušao tog čovjeka, onda sam napravio 100, 200, 300 takvih grešaka u karijeri. Kao čovjeka i sudiju ovo me je izuzetno pogodilo. Osjećam se neprijatno, ružno i žalosno - rekao je Tegeltija.

On je istakao da oni koji su učestvovali u svemu i počinili krivično djelo treba da budu sankcionisani, a oni koji nisu da sa njih bude skinuta ljaga. Tegeltija je istakao da ne želi da radi pod bilo kakvom sumnjom.

Ubrzo nakon njegovog obraćanja donesen je zaključak da članovi VSTS-a daju punu podršku radu predsjednika Tegeltije i da pozivaju tužilaštvo da što prije riješi slučaj. Tegeltija je naveo da se pisanjem vrši lična diskreditacija i da nije prvi put da se to dešava.  - Dao sam sva detaljna pojašnjenja. Ne mislim dalje demantovati i pravdati se - rekao je Tegeltija.

Potpredsjednica VSTS-a Ružica Jukić izrazila je podršku Tegeltiji, napomenuvši da je i ona bila predmet istih medijskih napisa.

- I ja sam proganjana za nešto što nisam rekla. Ovo je javni linč i rušenje VSTS-a. Očito je namjera da sve što smo radili bude anulirano. To je naručeno da se ruši VSTS i da ga preuzmu stranke - rekla je Jukićeva.

Međutim, samo sat vremena nakon vanredne sjednice VSTS-a portal “Žurnal.info”, koji je i objavio tekst sa navodima o Tegeltijinoj umiješanosti u aferu, objavio je video-snimak na kojem se vidi Tegeltija kako sjedi u društvu inspektora SIPA Marka Pandže i biznismena iz Velike Kladuše Nermina Aleševića, za koga je u tekstu tvrđeno da je Pandži dao 2.000 KM kako bi “potkovao” Tegeltiju da ubrza njegov predmet u Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Na snimku se, između ostalog, čuje i Tegeltija kako govori Aleševiću da mu preko Pandže dostavi broj spornog predmeta, a na kraju se vidi kako Alešević (koji je i napravio tajni snimak), nakon što je Tegeltija otišao, na parkingu ispred dvorane “Borik” u Banjaluci daje Pandži 2.000 KM.

Milan Tegeltija je poslije objavljivanja snimka rekao da se na snimku samo potvrđuju njegovi navodi iz demantija, koji je uputio prije dva dana, kada je “Žurnal.info” objavio tekst sa tvrdnjom da je on umiješan u korupciju.

- Jedini moj komentar je da, čak i ovakav kakav je taj snimak, isječen i zakonski vrlo sporan, u cijelosti potvrđuje navode iz mog demantija. I na tom i takvom snimku se jasno čuje da govorim: “Ja ti sad ništa ne mogu pomoći”, te gospodina Aleševića upućujem da mi dostavi dokumente, broj predmeta i postupajućeg tužioca, a što je redovna praksa u VSTV-u po prigovorima stranaka na dužinu trajanja postupka - rekao je Tegeltija.

On je rekao i da ne isključuje mogućnost da je inspektor Marko Pandža zloupotrijebio njihovo poznanstvo i ponovo pozvao tužilaštvo da ispita slučaj.

Inspektor Pandža kratko je rekao za “Glas Srpske” da on kao zaposlenik SIPA ne može da daje izjave za medije i da će sve o cijelom slučaju reći nadležnim istražnim organima.

Pandža se već dva mjeseca nalazi na bolovanju i na posao treba da se vrati 3. juna, a direktor SIPA Perica Stanić na pitanje “Glasa Srpske” da li će ga suspendovati zbog snimka na kojem se vidi kako uzima 2.000 maraka od biznismena iz Velike Kladuše kratko je odgovorio da je “predmet pred tužilaštvom i da za disciplinski postupak ima vremena”.

Portal “Žurnal.info” objavio je da je Nermin Alešević suvlasnik kompanije u Velikoj Kladuši koja je smještena u krugu “Agrokomerca”, te da su tu halu, koju on iznajmljuje, biznismeni Adnan Terzić, inače bivši predsjedavajući Savjeta ministara BiH, i Amir Avdić stavili pod hipoteku kako bi dobili kredit Bobar banke, iako objekat nije u njihovom vlasništvu. SIPA je zbog tog slučaja, prije dvije godine, podnijela prijavu protiv Terzića i Avdića i predmet je na kraju završio pred Tužilaštvom Kantona Sarajevo, koje nije okončalo slučaj, a Alešević je ubrzanje slučaja pokušao da isposluje preko Tegeltije uz posredovanje inspektora SIPA Marka Pandže.

Advokat i 200 KM

 

Predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija je na jučerašnjoj vanrednoj sjednici obavijestio članove savjeta da je advokat Rato Runjevac iz Trebinja poslao dopunu prijave u kojoj “zorno dokazuje da predmet sudije Ermina Korde nije izvršen poslije jedne decenije”, ali i 200 maraka.

- U prilogu koverte poslato je 200 maraka. Neka čuju novinari - kazao je Tegeltija jer su novinari iz susjedne prostorije pratili sjednicu VSTS-a. On je istakao da će slučaj “200 KM” biti upućen tužilaštvu.

S druge strane, Rato Runjevac pojasnio je za “Glas Srpske” da je prošle sedmice pisao podneske i da se na stolu nalazila koverta u kojoj su bile dvije novčanice od po 100 maraka, koje je namijenio za čestitku vjenčanja Anđeli Drašković jer nije mogao da prisustvuje svadbi.

- Riječ je o očiglednoj grešci u otpremi pošte, što se često dešava, a pogotovo čovjeku koji ima 70 godina. Nema nikakvog razloga da gospodina koji ima platu preko 5.000 maraka podmićujem sa 200 maraka. To je van svake pameti - kazao je Runjevac.

 

Dodik: Napad na srpske kadrove

 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik pružio je juče podršku predsjedniku VSTS-u BiH Milanu Tegeltiji, naglasivši da je riječ o još jednom napadu na srpske kadrove.

- To je dio obračuna iz Sarajeva. Milan Tegeltija doživljava ono što su doživjeli mnogi koji su tamo otišli s namjerom da nešto urade i da pomognu, a vratili se ukaljani od tog istog Sarajeva - istakao je Dodik.

On je naveo da je progon srpskih kadrova dio atmosfere koja vlada u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana