Већим казнама до јаче борбе против корупције

Ведрана Кулага
Већим казнама до јаче борбе против корупције

Сарајево - На адресу БиХ годинама стижу упозорења да борба против корупције не доноси прижељкиване резултате, што потврђују подаци да оптужени махом пролазе са благим казнама или условном, али то би се могло промијенити у наредном периоду.

Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ организовао је крајем априла 15. конференцију предсједника судова и главних тужилаца у БиХ на којој је, према подацима који су објелодањени, уз редован пресјек стања у правосуђу, посебан осврт дат на процесуирање предмета организованог криминала и корупције.

На конференцији је усаглашено укупно 14 закључака у циљу, како су казали у ВСТС-у, прављења одређених искорака у правосудном систему. У једном од њих је јасно наведено да судови треба да знатно пооштре казнену политику у предметима корупције и организованог криминала.

- Заједнички састанак Сталне комисије за ефикасност тужилаштава и Сталне комисије за ефикасност и квалитет судова са представницима највиших судских и тужилачких инстанци заказиваће се једном мјесечно, у циљу дефинисања и анализе мјера за унапређење процесуирања предмета корупције и организованог криминала те рјешавања осталих системских питања по потреби - наведено је даље у закључцима.

Предсједник ВСТС-а ће у идућем периоду, како је истакнуто, организовати конференцију за медије на којој ће бити главни тужиоци Тужилаштва БиХ, Федералног тужилаштва, Републичког јавног тужилаштва и Тужилаштва Брчко дистрикта, како би биле презентоване њихове улоге у систему борбе против корупције и скренута пажње на важност активног учешћа осталих, а посебно извршне власти и агенција за спровођење закона.

Кроз закључке су позвани представници извршне и законодавне власти да усвоје измјене и допуне закона или усвоје нови закон о ВСТС-у. Указано је и на потребу да, ради постизања веће ефикасности судова, предсједници судова треба да воде рачуна о равномјерној прерасподјели предмета унутар суда.

Осим тога, позване су надлежне институције БиХ да, у што скоријем року, усвоје ревидирану Стратегију за рад на предметима ратних злочина која је поодавно усаглашена међу надлежнима, али је њено усвајање мјесецима блокирано у Савјету министара БиХ.

Предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија је казао да је потребно унаприједити правосудни систем и још преданије радити на активностима усмјереним ка усклађивању стандарда правосуђа у БиХ са онима који су на снази у ЕУ.

- Много тога је урађено у складу са препорукама, међутим, чекају нас још бројне активности које морамо урадити ако желимо да извјештај Европске уније буде повољан за БиХ у смислу прикључивања заједници европских земаља - рекао је Тегелтија.

Статистика

Статистике о пресудама Суда БиХ за коруптивна кривична дјела од 2004. до краја 2018. године показују да је правоснажно пресуђено 175 мушкараца и 21 жена на укупно 197 година затвора, а ситуација се мијењала и након што су окончане другостепене и трећестепене пресуде. Пресуђени су углавном, према доступним подацима, добијали мизерне или условне казне. У истом периоду је, према подацима Суда, оптужби ослобођено 111 мушкараца и седам жена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана