Utvrđen Nacrt zakona o ličnom imenu

Srna
Utvrđen Nacrt zakona o ličnom imenu

Banjaluka - Vlada Republike Srpske utvrdila je Nacrt zakona o ličnom imenu u kojem je najznačajnija novina to što je utvrđeno da se odnosi na lica koja posjeduju državljanstvo Srpske i BiH i upisana su u matične knjige rođenih u Srpskoj.

Važeći Zakon o ličnom imenu Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 30. decembra 1993. godine, a u manjem obimu je mijenjan 2000. godine.

Nacrtom zakona o ličnom imenu uređuje se pojam, način određivanja, korišćenja i promjene ličnog imena državljana Republike Srpske i BiH, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Vlada je utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o duvanu, kojim se uspostavljaju dugoročni i bolje uređeni odnosi proizvođača, organizatora proizvodnje i otkupa, obrađivača i proizvođača duvanskih proizvoda.

Izmjenama i dopunama Zakona o duvanu pristupilo se zbog poteškoća u primjeni važećeg zakona, posebno u dijelu koji se odnosi na organizaciju proizvodnje i otkupa sirovog duvana.

Vlada je utvrdila i Prijedlog zakona o unutrašnjoj plovidbi Republike Srpske, prvenstveno zbog činjenice da je postojeći zakon, koji je donesen 2001. godine, pretrpio tri izmjene i dopune, da su u primjeni uočene nedorečenosti u vezi sa zahtjevima bezbjednosti plovidbe, kao i obaveze usklađivanja propisa sa pravnim nasljeđem EU i praksom i standardima Savjeta Evrope.

Donošenje novog zakona potrebno je i zbog intenziviranja saobraćaja, ne samo na rijeci Savi, na kojoj je uspostavljen međunarodni režim plovidbe, već i na ostalim plovnim putevima u Srpskoj, te je neophodno održavanje plovnog puta da bi plovidba bila bezbjedna, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana