Утврђен Нацрт закона о личном имену

Срна
Утврђен Нацрт закона о личном имену

Бањалука - Влада Републике Српске утврдила је Нацрт закона о личном имену у којем је најзначајнија новина то што је утврђено да се односи на лица која посједују држављанство Српске и БиХ и уписана су у матичне књиге рођених у Српској.

Важећи Закон о личном имену Народна скупштина Републике Српске усвојила је 30. децембра 1993. године, а у мањем обиму је мијењан 2000. године.

Нацртом закона о личном имену уређује се појам, начин одређивања, коришћења и промјене личног имена држављана Републике Српске и БиХ, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Влада је утврдила Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о дувану, којим се успостављају дугорочни и боље уређени односи произвођача, организатора производње и откупа, обрађивача и произвођача дуванских производа.

Измјенама и допунама Закона о дувану приступило се због потешкоћа у примјени важећег закона, посебно у дијелу који се односи на организацију производње и откупа сировог дувана.

Влада је утврдила и Приједлог закона о унутрашњој пловидби Републике Српске, првенствено због чињенице да је постојећи закон, који је донесен 2001. године, претрпио три измјене и допуне, да су у примјени уочене недоречености у вези са захтјевима безбједности пловидбе, као и обавезе усклађивања прописа са правним насљеђем ЕУ и праксом и стандардима Савјета Европе.

Доношење новог закона потребно је и због интензивирања саобраћаја, не само на ријеци Сави, на којој је успостављен међународни режим пловидбе, већ и на осталим пловним путевима у Српској, те је неопходно одржавање пловног пута да би пловидба била безбједна, додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана