Упитан број руку за акцизе

nezavisne.com
Упитан број руку за акцизе

Сарајево - Неизвјесно је да ли ће у сриједу у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ бити довољно руку да се подржи приједлог СДС-а којим би се ван снаге ставио Закон о акцизама, због којег је 1. фебруара гориво поскупјело 18 фенинга.

Подсјећамо да је 18 фенинга предвиђено за градњу аутопутева и путева. Од поменутог датума до половине прошле седмице цијена горива расла је још неколико пута, па је тако од 1. фебруара до средине прошле седмице поскупјело 40 фенинга по литру. Због енормног раста цијене горива возачи у БиХ су неколико дана блокирали саобраћајнице, да би прошли петак цијена горива напокон пала и то у Републици Српској за пет, а у Федерацији БиХ између пет и 10 фенинга.

СДА и СББ свој одговор ће понудити сутра, након сједница клубова ових странака у Представничком дому, док ће приједлог подржати СДП, ДФ и Независни блок, који, такође, у парламентарној процедури у редовном поступку има сличан приједлог.

СДС је свој приједлог у парламентарну процедуру упутио по хитном поступку, а из СНСД-а поручују да ће подржати само оно што је у интересу Републике Српске.

Момчило Новаковић, посланик НДП-а и члан Клуба СДС-а у Представничком дому, сматра да је најзначајније да данас на посебном подрачуну БиХ има више од 100 милиона КМ, које, како истиче, нису знали подијелити, а знали су узети.

Сенад Шепић из Независног блока рекао је да је ова странка прије мјесец дана предложила идентичан текст закона, само што је он у редовној процедури.

“И наш, као и овај приједлог закона требало би да буде на сједници у сриједу и суштински нема разлике између та два приједлога. Ми ћемо подржати смањење акциза”, рекао је Шепић.

Борјана Кришто (ХДЗ БиХ), замјеница предсједавајућег Представничког дома, казала је данас да је за приједлог Клуба СДС-а чула из медија. Подсјетила је да је њена странка учествовала у доношењу и подржавању Закона о акцизама.

“Да смо мислили да је нешто другачије требало урадити вјероватно бисмо и предложили”, казала је она.

Сташа Кошарац, предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому, сматра да својим популистичким и предизборним приједлогом да се ван снаге стави дио Закона о акцизама СДС покушава да изазове нове протесте грађана у РС.

“Њихов проблем је у томе што по питању акциза немају подршку својих коалиционих партнера из СДА, јер и Федерацији БиХ требају и новац и гаранције за инфраструктурне пројекте”, рекао је Кошарац.

Милорад Додик, предсједник РС, сматра да је Српска могла имати много ефикаснији систем изградње путева и аутопутева да није било опструкције од СДС-а, који, како је навео, поново жели да направи неку гужву предлажући измјене и допуне Закона о акцизама. Сматра да је то чисто политикантство без икаквог реалног основа.

“Све што је СДС урадио било је погрешно”, нагласио је Додик.

Додао је да треба, умјесто да десет година прикупљамо акцизе, односно средства намијењена за аутопутеве, узмемо кредит и од тих акциза, које у континуитету пристижу десет година, враћамо кредит.

“Тако су радиле све земље на свијету, тако радимо и ми”, нагласио је Додик.

“Ово није први пут да се нови и већи намети правдају изградњом аутопута, чије цијене непрестано расту, па су неке дионице на крају биле вишеструко скупље од првобитно планираног”, рекао је Вукота Говедарица, лидер СДС-а, и додао да је то доказ да грађани не плаћају овим своје путеве већ туђе интересе и СДС намјерава да тој пракси стане на крај. “Новац се мора вратити грађанима и намети се морају вратити на разуман ниво”, закључио је Говедарица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана