Ujedinjena Srpska pisala PIK-u: Pomozite da se formira Savjet ministara i riješi politička kriza avjet ministara i riješi politička kriza

Srna
Ujedinjena Srpska pisala PIK-u: Pomozite da se formira Savjet ministara i riješi politička kriza avjet ministara i riješi politička kriza

Banjaluka - Glavni odbor Ujedinjene Srpske uputio je pismo Upravnom odboru Savjeta za provođenje mira (PIK) u kojem od zemalja članica traži da pomognu u rješavanju političke krize nastale zbog neformiranja Savjeta ministara BiH.

U pismu političkim direktorima zemalja članica Upravnog odbora PIK i zamjeniku pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuu Palmeru, Ujedinjena Srpska apeluje da pomognu da se poštuje izborna volja građana koji su izabrali vlast u Republici Srpskoj i svoje predstavnike na nivou BiH.

“Prošlo je već osam mjeseci od izbora, ali i dalje pojedini političari iz Sarajeva blokiraju proces formiranja Savjeta ministara BiH. Najbolje za sve u Republici Srpskoj i BiH bi bilo da se što prije prihvati mandatar za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, da se formiraju ministarstva, da se pokrene i rad u Parlamentarnoj skupštini BiH”, navodi se u pismu PIK, saopšteno je iz Ujedinjene Srpske.

Iz ove stranke su zamolili PIK da iskoristi svoj uticaj na Željka Komšića, Šefika Džaferovića i Bakira Izetbegovića da ispoštuju osnovne postulate demokratije i demokratski održanih izbora, a to je implementacija izbornih rezultata bez ikakvog uslovljavanja.

“Mi ne želimo da se u Savjetu ministara BiH još uvijek nalaze predstavnici Republike Srpske koji su izgubili izbore na čelu sa Draganom Mektićem, Mirkom Šarovićem i Igorom Crnatkom. Političke stranke iz Republike Srpske insistiraju na poštovanju rezolucije o vojnoj neutralnosti Narodne skupštine RS. To je legitiman politički stav o mogućim budućim političkim procesima u skladu sa demokratskim načelima. I opet naglašavamo, svako uslovljavanje implementacije izbornih rezultata predstavlja obesmišljavanje same demokratije i izbora uopšte! Moraju se poštovati izborni rezultati te se ne mogu podržati oni koji ne poštuju izbornu volju građana. A upravo rezultat trenutne krize predstavlja ucjenjivanje jednog dijela poslanika u cilju obezbjeđenja podrške za ulazak BiH u NATO”, navodi se u pismu.

U Ujedinjenoj Srpskoj su istakli da je članstvo u NATO, Evroazijskoj uniji, Inicijativi “Jedan pojas, jedan put” ili bilo kojoj organizaciji, stvar dogovora i kompromisa koji moraju da postignu novoizabrani predstavnici iz Republike Srpske i Federacije BiH.

“Ujedinjena Srpska je nova parlamentarna stranka, 80 odsto naših članova i rukovodilaca su mladi ljudi, apelujemo u njihovo ime i u ime svih mladih u Republici Srpskoj i BiH da se prekine ovaj besmisao uslovljanja i da se konačno odvoji formiranje Savjeta ministara BiH od ostalih političkih procesa u budućnosti. Mnogo je posla pred novim vlastima i na nivou Republike Srpske i na nivou BiH kao što je približavanje Evropskoj uniji, poboljšanje života naših građana, rješavanje migrantske krize i drugo”, navodi se u pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana