Уједињена Српска писала ПИК-у: Помозите да се формира Савјет министара и ријеши политичка криза авјет министара и ријеши политичка криза

Срна
Уједињена Српска писала ПИК-у: Помозите да се формира Савјет министара и ријеши политичка криза авјет министара и ријеши политичка криза

Бањалука - Главни одбор Уједињене Српске упутио је писмо Управном одбору Савјета за провођење мира (ПИК) у којем од земаља чланица тражи да помогну у рјешавању политичке кризе настале због неформирања Савјета министара БиХ.

У писму политичким директорима земаља чланица Управног одбора ПИК и замјенику помоћника државног секретара САД Метјуу Палмеру, Уједињена Српска апелује да помогну да се поштује изборна воља грађана који су изабрали власт у Републици Српској и своје представнике на нивоу БиХ.

“Прошло је већ осам мјесеци од избора, али и даље поједини политичари из Сарајева блокирају процес формирања Савјета министара БиХ. Најбоље за све у Републици Српској и БиХ би било да се што прије прихвати мандатар за предсједавајућег Савјета министара БиХ, да се формирају министарства, да се покрене и рад у Парламентарној скупштини БиХ”, наводи се у писму ПИК, саопштено је из Уједињене Српске.

Из ове странке су замолили ПИК да искористи свој утицај на Жељка Комшића, Шефика Џаферовића и Бакира Изетбеговића да испоштују основне постулате демократије и демократски одржаних избора, а то је имплементација изборних резултата без икаквог условљавања.

“Ми не желимо да се у Савјету министара БиХ још увијек налазе представници Републике Српске који су изгубили изборе на челу са Драганом Мектићем, Мирком Шаровићем и Игором Црнатком. Политичке странке из Републике Српске инсистирају на поштовању резолуције о војној неутралности Народне скупштине РС. То је легитиман политички став о могућим будућим политичким процесима у складу са демократским начелима. И опет наглашавамо, свако условљавање имплементације изборних резултата представља обесмишљавање саме демократије и избора уопште! Морају се поштовати изборни резултати те се не могу подржати они који не поштују изборну вољу грађана. А управо резултат тренутне кризе представља уцјењивање једног дијела посланика у циљу обезбјеђења подршке за улазак БиХ у НАТО”, наводи се у писму.

У Уједињеној Српској су истакли да је чланство у НАТО, Евроазијској унији, Иницијативи “Један појас, један пут” или било којој организацији, ствар договора и компромиса који морају да постигну новоизабрани представници из Републике Српске и Федерације БиХ.

“Уједињена Српска је нова парламентарна странка, 80 одсто наших чланова и руководилаца су млади људи, апелујемо у њихово име и у име свих младих у Републици Српској и БиХ да се прекине овај бесмисао условљања и да се коначно одвоји формирање Савјета министара БиХ од осталих политичких процеса у будућности. Много је посла пред новим властима и на нивоу Републике Српске и на нивоу БиХ као што је приближавање Европској унији, побољшање живота наших грађана, рјешавање мигрантске кризе и друго”, наводи се у писму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана