У скоро хиљаду предмета тражи се исплата неисплаћених плата

Срна
У скоро хиљаду предмета тражи се исплата неисплаћених плата

Сарајево - Највише неријешених спорова покренутих према буџетским корисницима на свим нивоима у БиХ, њих 9.899 или 28 одсто у вриједности од око 146,3 милиона КМ, чинили су они који су се односили на неисплаћене плате и друга новчана потраживања, наводи се у Анализи неријешених спорова у којима су странке буџетски корисници, коју је сачинио Високи судски и тужилачки савјет БиХ.

Слиједе радни спорови са 6.058 предмета или 17 одсто у вриједности од око 173 милиона КМ.


На трећем мјесту су исплате потраживања са 3.955 предмета или 11 одсто, али са убједљиво највећим износом од око 1,25 милијарди КМ.

По броју предмета међу првих 10 још су материјална давања, накнада штете, исплата дуга, остали спорови, утврђење и укњижба, накнада нематеријалне штете, други правни основ, уплата доприноса за ПИО, откази уговора итд.

Највише неријешених спорова гдје су буџетски корисници тужиоци односи се на комуналне и сличне услуге, њих 2.062, или 26 одсто укупне вриједности од око 11,2 милиона КМ.

Слиједе исплате дуга са 1.867 предмета, илу 23 одсто, али са највећим износом од скоро 930 милиона КМ.

То су још и исплата дуга, утврђење и укњижба, накнада штете и остало.

Највише спорова који се воде против буџетских корисника налази се у Кантоналном и Општинском суду у Сарајеву, скоро 50 одсто, а слиједе Окружни привредни суд у Бањалуци и Кантонални суд у Мостару са по осам одсто.

И највећи број предмета у којима су буџетски корисници покретали поступка налази се у Општинском и Кантоналном суду у Сарајеву, а слиједе Општински суд у Зеници, окружни привредни судови у Бањалуци и Бијељини и Апелациони суд Брчко дистрикта.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана