У резервном саставу полиције 5.000 људи?

Вељко Зељковић
У резервном саставу полиције 5.000 људи?

Бањалука - Због све већих безбједносних пријетњи и изазова, а који су углавном повезани са мигрантском кризом која би у наредном периоду могла кулминирати, Република Српска ће највјероватније формирати резервни састав полиције.

Стручњаци тврде да би у резервном саставу требало да буде исти број људи колико их има у редовном саставу, а Српска на располагању тренутно има око 5.300 полицајаца.

Ријеч је о иницијативи која је покренута још 2016. године, а како је тада истакнуто, ради ефикасније борбе против тероризма и криминала. Проблем са мигрантима, те процјене како би ова криза могла ескалирати у наредних неколико година, поново су отворили ову причу.

Актуелни предсједник Српске Милорад Додик оцијенио је да је питање миграната далеко комплексније него што то многи из Сарајева желе приказати, те најавио како би власти у Српској ускоро могле ићи са новим законским рјешењима или измјенама постојећих. а којима би се дала нова овлашћења полицији, али и формирао резервни састав полиције, а највјероватније и служба националне безбједности.

Идеју је подржао и министар унутрашњих послова Српске Драга Лукач истакавши да би формирањем резервног састава полиције МУП Српске могао ефикасније да одговори на безбједносне пријетње које са собом носи мигрантска криза у БиХ, али и региону.

- Овај проблем ће у БиХ посебно бити изражен у наредних неколико година. Ми тренутно можемо да издвојимо тек стотињак полицајаца и да их распоредимо на нашој граници. То није проблем да радимо неколико мјесеци, али не и дужи период - истакао је Лукач.

Он је рекао да су МУП-у Српске потребни нови људи који би могли да раде тај посао, јер ако се изузму полицајци из редовног састава полиције и распореде на границу биће нарушена безбједност у градовима Српске што се, како је истакао, не смије дозволити.

Како је појаснио, у резервни састав полиције би био укључен један дио пензионисаних полицајаца, који још могу да допринесу раду МУП-а, али и један дио млађих људи којима ће он бити филтер и селекција за улазак у активни састав полиције.

- Ми једноставно морамо изнаћи нове снаге, нове могућности да бисмо могли ефикасно да се боримо против мигрантске кризе с циљем заштите наших граница а једна од најбољих могућности је управо резервни састав полиције - појаснио је Лукач подсјетивши да је само током ове године је кроз БиХ прошло више од 21.000 миграната.

Професор на Факултету безбједности у Бањалуци Слободан Жупљанин сматра да је ријеч о доброј идеји, али и, како је нагласио, насушној потреби, а посебно имајући у виду све околности и безбједносне проблеме са којима би се Српска могла сусрести у наредном периоду. Када је број људи овог резервног састава у питању, Жупљанин сматра, да он не би требало да буде ничим лимитиран, те да би у најмању руку требало да има исти број колико и тренутни редовни састав полиције у Српској.

- Резервни састав полиције никада није требало ни укидати, јер је било сасвим логично и оправдано да он остане. И то из много разлога. И нису само мигранти једини проблем. Резервни састав требало би да постоји и због свих евентуалних ванредних околности на које редовни састав полиције некада није у могућности да одговори - мишљења је Жупљанин истичући како ова одлука не може никоме штетити, а ни сметати.

Дириговани процеси

Научни савјетник у Институту за међународну политику и привреду из Београда Драган Петровић недавно је у интервјуу за “Глас Српске” упозорио како би након затварања граница Европске уније, простор Балкана могао постати један велики колективни центар за мигранте, а БиХ преплавити на десетине хиљада ових избјеглица. Према мишљењу овог стручњака ради се о диригованим процесима иза којих стоје велике западне силе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана