У раљама просјачења и проституције и 24 малољетника

Драгана Орловић
У раљама просјачења и проституције и 24 малољетника

Бањалука - Трговина људима све је присутнији проблем унутар граница БиХ, а само током прошле године идентификовано је 36 потенцијалних жртава, од којих је чак 24 малољетника.

Наведено је то у извјештају Министарства безбједности о стању у области трговине људима у БиХ за 2018. годину.

У овом документу, који је урађен на основу података из тужилаштава, служби за спровођење закона, центара за социјални рад и невладиних организација, истакнуто је да је укупно 12 лица било жртва просјачења, а њих девет сексуално искоришћавано. Ради присилног склапања брака продато је шест особа, док је регистрована и по једна радна експлоатација, полни однос са дјететом и блудна радња.

У шест случајева забиљежен је и неки од осталих облика експлоатације. 

Подаци тог извјештаја показују и да у паклу трговине људима заврши више жена него мушкараца.

- Евидентирана је 21 жртва женског, а 15 мушког пола - стоји у извјештају. Занимљива је и чињеница да су од укупног броја жртава, њих осам били страни држављани, и то из Црне Горе, Авганистана, Шри Ланке и Македоније.

Тужилаштва су донијела 41 наредбу о спровођењу истраге против 79 особа и подигла 26 оптужница против 37 особа, док су судови изрекли 48 осуђујућих пресуда против исто толико особа за кривична дјела трговине људима и повезана кривична дјела.

- У БиХ је потребно унаприједити систем подршке за борбу против трговине људима, као и ефикасно кривично гоњење свих који су повезани са тим кривичним дјелом. Неопходно је и ефикасније помоћи жртвама, али и ојачати сарадњу између свих оних који се боре против те пошасти - само су неке од наведених препорука.

Није изостављен ни проблем са мигрантима, па је тако у извјештају истакнуто, с обзиром на то да је њихов број од почетка прошле године у БиХ почео константно расти, да је Мисија ОЕБС-а урадила процјену ситуације.

Циљ те процјене је, тврде, пружање помоћи релевантним актерима како би унаприједили свој одговор на повећани број миграната и избјеглица. Дате су и препоруке владиним агенцијама и хуманитарним организацијама ради реформе и унапређења тренутне праксе. Процјена садржи и конкретне препоруке за Граничну полицију, Службу за послове са странцима, здравствене установе, центре за социјални рад и друге.

- У суштини, потребна је ефикаснија и јаснија комуникација, као и дистрибуција јасних смјерница и стандардних оперативних поступака, те редовни и инклузивни координацијски састанци са свим релевантним актерима, како владиним, тако и невладиним - наведено је у извјештају.

Обука

Мисија ОЕБС-а у БиХ лани је, као и претходних година, улагала у јачање капацитета домаћих органа власти за борбу против трговине људима. Конкретно, подржали су, кажу, обуку Центра за едукацију судија и тужилаца (ЦЕСТ) у оквиру које је учествовало више од 30 тужилаца и судија из цијеле БиХ .

У БиХ лани евидентирани сљедећи облици експлоатације:

- 12 просјачења

- 9 сексуално искоришћаваних

- 6 продаја рад присилног склапања брака

- 1 радна експлоатација

- 1 полни однос са дјететом

- 1 блудна радња

- 6 осталих облика

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана