У правосудни систем уложено 97 милиона марака

Ведрана Кулага
У правосудни систем уложено 97 милиона марака

Сарајево - У правосуђе БиХ у протеклих готово деценију и по слило се 97 милиона марака, показала је анализа Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ.

Ти подаци истакнути су у годишњем извјештају о раду ВСТС-а БиХ у 2018. години гдје је наведено да је Савјет од 2004. до 2018. године обезбиједио тај износ за реализацију пројеката у правосудним институцијама на свим нивоима власти у БиХ.

У укупан износ су, како пише у годишњем извјештају, укључени пројекти које је ВСТС БиХ директно реализовао као и пројекти које је спровео у дјело уз помоћ Делегације Европске уније у БиХ, а у којима је ВСТС био партнер.

- Највећи донатор, чија су средства уложена у набавку рачунарске опреме, софтвера и остале опреме за потребе информатизације правосуђа на свим нивоима, те реконструкције и опремања зграда правосудних институција, је ЕУ са 48,6 милиона марака - наведено је у годишњем извјештају Савјета.

Из Норвешке је донирано 14,2 милиона, док је Шведска обезбиједила 9,2 милиона КМ.

У набавку опреме уложено је 58,5 милиона, за реконструкцију зграда 23, а у одржавање правосудног информационог система 4,4 милиона.

У ВСТС-у су казали да је из њиховог буџета, у том периоду, додијељено 18,4 милиона марака за набавку рачунарске опреме, софтвера и остале опреме у Пројекту информатизације и јачања капацитета правосудних институција у БиХ те за одржавање правосудног информационог система.

Из донаторских средстава је лани финансирано осам пројеката који се тичу реформе правосуђа, а почела је реализација пројекта “Изградња ефикасног правосуђа у служби грађана”, вриједног више од 11,6 милиона марака, који финансира ЕУ с предвиђеним трајањем од 36 мјесеци.

- Циљ пројекта је унапређење одговорности и транспарентности правосуђа у БиХ у сврху јачања повјерења јавности у правосудни систем - истакли су у ВСТС-у.

Наглашено је да се у 2018. години радило на изградњи и реконструкцији објеката које је финансирала ЕУ из средстава ИПА 2015. Ријеч је, између осталог, о изградњи нове зграде општинског суда у Тузли, реконструкција зграде гдје се налазе Кантонални суд у Тузли и Кантонално тужилаштво Тузланског кантона те реконструкцији и надоградњи зграде Окружног јавног тужилаштва у Источном Сарајеву, реконструкција зграде Основног суда у Фочи и градњи нове зграде за Основни суд у Требињу, Окружни суд у Требињу и Окружно јавно тужилаштво у том граду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана