U novoj vladi i Ujedinjena Srpska, NDP i dobojska grupa

 U novoj vladi i Ujedinjena Srpska, NDP i dobojska grupa 08.11.2018 23:42 | Srna

Banjaluka - Novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će novu vladu Republike Srpske, osim SNSD-a, DNS-a i SP-a, činiti i Ujedinjena Srpska, NDP i grupa Obrena Petrovića iz Doboja.

“Vjerujem da još neki mogu da budu u svemu tome. Ima pojedinaca iz drugih političkih partija koji se klasifikuju kao opozicija, a koji žele da razgovaraju”, rekao je Dodik večeras za Alternativnu televiziju.


On vjeruje da će do utorka, 13. novembra ili srijede, 14. novembra, biti završeni unutrašnji dogovori i da do tada ima vremena i za neke druge da se pojave i razgovaraju.

“Poslije toga nema više razgovora, jer preostaje pet-šest dana do sjednice Narodne skupšptine Republike Srpske i njenog konstituisanja”, naveo je Dodik.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, napominje da je ta stranka rekla sa kim hoće i šta hoće, a sa kim neće da razgovara, ali i ističe da je dobrodošao svaki pojedinac koji smatra da može doprinijeti patriotskom bloku.

On je izrazio spremnost da razgovara i sa liderom NDP-a Draganom Čavićem, ističući da će prihvatiti svakog ko želi da bude dio većine koja je patriotska i za Republiku Srpsku.

“Poštovaćemo subjektivitet svake političke organizacije i biće dogovarani, eventualno, programi i sve ono što ide sa tim”, kaže Dodik.

On je istakao da je za Republiku Srpsku veoma značajno da se obezbijedi jedinstvo koje mora da bude manifestovano u vremenu u kojem se čini da je svijet u potpunom neredu.

Dodik kaže da ima mnogo izazova na globalnom nivou i da bi Republika Srpska predstavljala lak plijen ako bi postojala unutrašnja neslaganja.

“Samo sposobna, jaka, jedinistvena Republika Srpska može da pošalje jasan odgovor da nema kalkulacija sa njenim postojanjem i njenom željom da napreduje”, poručio je Dodik.

Dodik smatra da je ovaj put moguće jedinstvo na nivou Republike Srpske i BiH, što govori o tome da će u političkom smislu ovo biti gotovo najstabilnije četiri godine mandata, ističući da je to njegova želja.

“Mislim da je ključna ideja okupiti sve i pokazati jedinstvo, jer je to iskonski zahtjev našeg naroda. Srpski narod uvijek traži jedinstvo svih u borbi za nacionalne i državne interese Republike Srpske”, istakao je Dodik.

On kaže da vjeruje da je Srpska preživjela najteži period njenog političkog osporavanja od gotovo svih izvan Republike, a i dijela onih koji su iz Republike Srpske.

“Ovo je period potpune afirmacije Republike Srpske i to možemo uraditi samo zajedno. Zato je to dobro i ja sam za to spreman”, naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da nije nepoznato da u vladajućoj koaliciji, koja je dobila izbore maestralno, ima sasvim dovoljno kapaciteta za formiranje vlasti, dodajući da upravo zbog ovog cilja, koji je viši od stranačkog, želi da okupi i druge i poziva ih da to urade.

On je naveo da su opoziciju “razbili” izbori, a da su najnovija dešavanja samo refleksija toga.

“Pokušavam kao predsjednik SNSD-a, koji je dobio najveću podršku građana, da budem odgovoran i da napravim efikasnu strukturu vlasti u kojoj će institucije služiti na ponos ljudima, a ne na žaljenje, kao što je to bio slučaj kada su pokušavali da spriječe rad Narodne skupštine Republike Srpske”, istakao je Dodik.

Govoreći o novoj skupštinskoj većini u parlamentu Republike Srpske, Dodik je rekao da se trenutno nazire podrška 56 narodnih poslanika vladajućoj koaliciji u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

“To znači da možemo da uđemo i u ustavnu reformu”, naveo je Dodik, podsjetivši da dvotrećinska većina u parlamentu Republike Srpske odlučuje o eventualnoj promjeni Ustava Republike Srpske.

On je rekao da Republika Srpska u Ustavu nije riješila nekoliko stvari, među kojima da izbaci smrtnu kaznu i Banjaluku definiše kao glavni grad.

“O tome ćemo vjerovatno razmišljati ako se odlučimo na ustavne promjene. Mi smo to najavili i zbog toga pravimo takvu većinu da odlučivanje u Republici Srpskoj učinimo efikasnim i brzim”, istakao je Dodik.

On je napomenuo da velike proceduralne probleme u vezi sa tim izaziva Vijeće naroda Republike Srpske, koje je neopravdano postavljeno van Dejtonskog sporazuma u politički sistem Republike Srpske.

“U dejtonskom Ustavu nema Vijeća naroda u Republici Srpskoj. Ja se zalažem se za to da se ukine Vijeće naroda i da parlament Republike Srpske suvereno i definitivno donosi odluke”, istakao je Dodik.

On je rekao da je politika Srpske vrlo jednostavna i zasnovana na Dejtonskom sporazumu i pravima koja su Srpskoj zagarantovana.

“Mi želimo Dejtonski sporazum i dejtonski ustav BiH onako kako piše i za to ćemo se zalagati”, poručio je Dodik.

Dodik, koji je predsjednik Republike Srpske, rekao je da će smjene u javnim preduzećima biti nastavljene, te da će biti zadržan isti kriterijum, odnosno uspješnost i lojalnost.

On je naglasio da smjene u “Elektroprivredi Srpske” nisu posljednje, te da su potrebni kadrovi spremni da rade na koheziji, na snazi Srpske, a ne oni koji će samo štititi svoju partiju.

Dodik je rekao da po isteku mandata Vladi Srpske, mandati ističu i drugima, i da će u narednih par mjeseci biti izabrana nova poslovodstva i uprave u preduzećima.

On je istakao da oni koji dođu, bez obzira iz koje su političke partije, treba da imaju dobar rezultat, napominjući da postoje politike i programi Vlade Srpske - i ko ih ne bude sprovodio sam sebe je diskvalifikovao.

“Njih ne smjenjuje Milorad Dodik, već njihov odnos prema tome. Nećemo oprostiti nikome ni minimalnu štetu načinjenu preduzeću ili Srpskoj. Onaj ko bude izabran na rukovodeće mjesto moraće, prije svega, da bude pozitivan sinonim za Srpsku. Ovdje smo zajedno, veoma poštujem svoje saradnike i ljude koji su bili uspješni u politikama svih ovih godina i nastaviću to da radim. Ali sada moramo da imamo snažnije i brže kretanje”, poručio je Dodik.  

Dodik: Predložiću Tegeltiju za predsjedavajućeg Savjeta ministara

Novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras da namjerava da predloži aktuelnog ministra finansija Republike Srpske Zorana Tegeltiju za predsjedavajućeg Savjeta ministara.
Dodik je rekao da još nije razgovarao sa Tegeltijom o tome, ali da mora da razgovara i sa ljudima iz Federacije BiH, a ne samo sa kolicionim partnerima iz Srpske.

“Mi predlažemo ljude koji su u kontinuitetu politike koju smo vodili. To će biti moj najbliži saradnik i imam namjeru da na to mjesto predložim Tegeltiju”, rekao je Dodik za Alternativnu televiziju.

On je istakao da će Tegeltiju na poziciji ministra finansija Republike Srpske zamjeniti profesionalni ljudi koji su lojalni politikama SNSD-a.

Dodik naglašava da je važno da vladajuća koalicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske ima podršku što većeg broja narodnih poslanika, jer on kao član Predsjedništva BiH ima pravo da pokrene mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa na svako pitanje gdje bude preglasan u Predsjedništvu BiH i da ga vrati u parlament Srpske koji treba da ima dvotrećinsku većinu da odluči u konačnoj instanci.

On je dodao da nema potrebe da razgovara sa ljudima koji su bili članovi Savjeta ministara BiH iz SDS-a i činili loše prema Republici Srpskoj.

Prema njegovim riječima, Srpska mora da ima snažan odraz u institucijama BiH da bi sanirala gubitke koje je imala u posljednje četiri godine.

“Iz tog razloga idem u Predsjedništvo BiH, a ne da bih vodio politiku žtuk na utukž ili da bih se bavio revanšizmom”, rekao je Dodik.

On je istakao da u Predsjedništvu BiH želi da neprikosnoveno uspostavi politiku čistih računa.

“Po Sarajevu se mnogo priča kakav sam ja. To me samo zabavlja i poručujem im da ću ostati onakav kakvog me poznaju, da ću se sada detaljno baviti pitanjima na nivou BiH i da ću u svakom tom pitanju pokazivati odgovornosti prema narodu koji me je birao”, naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da je on izabrani srpski član Predsjedništva BiH, da neće bježati od tog prefiksa i da će svaka njegova odluka biti motivisana tom činjenicom.

“To znači da sam spreman da prihvatim i njihove identitete, ali nisam spreman da identite Srpske i srpskog naroda podredim bilo kom drugom identitetu, ni državnom ni kvazinacionalnom, u smislu da je važnija BiH od Srpske, ili da se promoviše neka priča o Bosancima, a da se izgube Srbi pa da izgubimo pismo, jezik...To se neće dešavati”, poručio je Dodik.

Kada je riječ o spoljnoj politici BiH, Dodik je najavio kompletnu smjenu ambasadora jer se ne vidi nikakav njihov doprinos bilo čemu.

“To se pretvorilo u socijalu i uhljebljenje. Ambasadori koje ja budem imenovao moraće godišnje podnositi izvještaje i ako oni ne budu usvojeni, sami će morati da odu. Naprosto moramo da promijenimo način rada”, rekao je Dodik.

On je naveo da se neki ambasadori samo premještaju sa jedne na drugu destinaciju, da neki nisu ni zaslužili da budu na ambasadorskim mjestima i da je to nedopustivo.

“Imamo svoje kvote i one moraju da budu popunjene ljudima od integriteta, nesumnjivog patriotizma i sposobnosti da reprezentuju Srpsku, a ne da to sakriju sa pričom o BiH. Ako to možemo da uradimo, oni će biti moji saradnici, u suprotnom, moraće da podnesu ostavke ili da budu razriješeni”, naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da će njegova prva zvanična posjeta biti Beogradu, te da i sada kao predsjednik Srpske zna detalje svakog problema u odnosima BiH i Srbije.

On je istakao da postoji opšta antisrpska histerija u Sarajevu koja je uvijek bila u službi kreiranja loših odnosa prema Srbiji, ali da ga to neće opterećivati.

“Mi sa Srbijom želimo što bolju saradnju i da ukinemo sve barijere. Svjestan sam da neću moći sve to da učinim sam, jer nas trojica u Predsjedništvu BiH treba da donosimo zajedničke odluke. Do sada je u Sarajevu bilo najčešće žnež za sve što je u vezi sa Srbijom. Biće teško, ali ću to podići na najviši nivo političkog principa”, kaže Dodik.

Dodik je rekao da će, ukoliko druga dva člana Predsjedništva BiH budu opstruisala za njega suštinski važna pitanja, sa njegove strane biti odgovor, ali da to ne treba shvatiti kao prijetnju.

“Pozivam ih da sarađujemo. Ako mi je kao Srbinu iz Srpske, koja čini teritoriju BiH, nešto važno u odnosima sa Srbijom, a ne smeta Bošnjacima, onda to ne može da bude zaustavljeno. U protivnom, sve što njima bude važno biće zaustavljeno na isti način”, kaže Dodik.

On ističe da je jedno od osnovnih pitanja - “da se konačno vidi da li živimo u imaginarnoj situaciji u kojoj se stalno priča o nakavoj međunarodno priznatoj zemlji BiH”.

“To je zemlja koja uopšte nema svoju suverenost, jer nema zemlje koja ima suverenost, a ima neizabrane strance koji njome upravljaju”, kaže Dodik.

Novoizabrani član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske kaže da Predsjedništvo ne može ukinuti visokog predstavnika, ali da je veoma važno da ima zajedničku ocjenu o tome da on više nije potreban, kao ni strane sudije u Ustavnom sudu BiH.

Dodik ističe da je Srpska unutrašnji faktor i ne podržava BiH koju je nametnuo visoki predstavnik, već onu kako je napisano u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu.

On je naveo da su stranci u BiH formirali nepodnošljivo lošu strukturu i podanički politički mentalitet, koji je posmatrao ambasadore ili međunarodne zvaničnike kao najvažnije ličnosti naših sudbina i funkcionisanja ovog prostora.

“Ne prihvatamo činjenicu da je visoki predstavnik nametnuo zakone, a koje je prihvatio čak i parlament BiH, iako nisu u skladu sa Ustavom. Ne želim da prihvatim nametnuto, a nametnuli su nam - od Sipe, Obavještajno-bezbjednosne službe, do Tužilaštva i Suda. Pokazalo se da te institucije rade protiv Srpske”, rekao je Dodik.

On je poručio da će se truditi da sve bude vraćeno na dejtonski sistem i da od toga neće odustati.

Prema njegovim riječima, BiH nikada nije imala zajedničku politiku, niti konsenzus, a i ako je bilo nečega to su kreirali stranci, pa je nešto napravljeno i uvijek su neki nezadovoljni - Hrvati i Srbi zbog ukidanja stečenih prava, a Bošnjaci što ne mogu uspostaviti unitarnu BiH.

“Ovo nije ultimatum, samo želim da ih malo žpodsjetimž na suverenost BiH. A u toj suverenoj BiH ćemo moći da pričamo kako ćemo formirati Ustavni sud i šta treba da radi. Nemam prema Bošnjacima i Hrvatima nijednu lošu mjeru, niti želim da spriječim bilo šta dobro za njih, a što nije štetno po Srpsku i srpski narod, i očekujem isti odnos prema Srpskoj. I jedni i drugi smo u nekom moranju - oni da prihvate puni kapacitet Srpske, a mi da kažemo da živimo ovdje i da želimo da se sa njima dogovaramo”, rekao je Dodik.

Komentarišući posljednji istup visokog predstavnika u BiH Valentina Incka u Savjetu bezbjednosti UN, Dodik je naveo da je Incko svjesno tamo išao da priča hvalospjeve o BiH, a da sve što ne valja pripiše entitetima.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica