У марту пријевремени парламентарни избори у Србији?

Срна
У марту пријевремени парламентарни избори у Србији?

Београд - Републички избори у Србији могли би да буду одржани посљедње недјеље у марту или 14. априла, сазнаје “Блиц”.

“Уколико се гласа 31. марта, то значи да избори морају бити расписани већ у фебруару и у том случају би то били превремени парламентарни избори. И за 14. април би избори морали да буду расписани најмање 45 дана раније”, преноси лист.

Као најизгледнија промјена у саставу Владе, за коју је сасвим сигурно да ће главна странка и даље бити СНС, помиње се мјесто премијера.

Тако би, уколико премијер Ана Брнабић буде на другој позицији у власти, према наводима “Блица”, највише шанси за њеног насљедника на овој функцији имао Синиша Мали, некадашњи градоначелник Београда и тренутно министар финансија.

Иако формално-правно не постоји као категорија “изборна година”, нити је тако дефинисана, чињеница је да Влада и парламент практично улазе у изборну годину, односно у четврту годину мандата, подсјећа лист.

“Расписивањем избора, Влада до формирања нове је само техничка, а тако и не може да се одлучује о виталним стварима. Исто је и са парламентом, који не може да усваја законе. Тиме Србија не бежи од договора и решења косовског питања, али добија се време за можда боље позиционирање и смањује се притисак на Србију и њену власт”, пише “Блиц”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана