У игри за мјеста у амбасадама и конзулатима Ковачевић, Милиновић и Шпирићева

В. К.
У игри за мјеста у амбасадама и конзулатима Ковачевић, Милиновић и Шпирићева

Бањалука - Дио нових дипломата из реда српског народа у амбасадама и генералним конзулатима БиХ у иностранству могао би да буде именован већ на првој наредној сједници Предсједништва БиХ, а на списку потенцијалних кандидата се налази неколико имена, сазнаје "Глас Српске".

Простор за улазак нових кадрова у дипломатско-конзуларну мрежу БиХ је ослобођен након одлука врха Републике Српске да повуче српске кадрове са 16 дестинација, а које је углавном поставио бивши српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

Саговорник "Гласа Српске" близак врху власти каже да још није дефинитивно одлучено ко ће и коју позицију заузети. Подсјетимо, ријеч о амбасадама у Јапану, Бугарској, Израелу, Швајцарској, Канади, Грчкој, Румунији, Чешкој, Египту, Словенији, Србији, Црној Гори, Македонији ОЕБС-у те у генералним конзулатима у Франкфурту и Истанбулу.

Према нашим сазнањима, могући нови амбасадори су актуелни директор предузећа "Аеродроми РС" Душан Ковачевић, који је иза себе има дипломатско искуство, јер је својевремено био амбасадор БиХ у Румунији и Пољској те Ковиљка Шпирић, која је била савјетница Жељке Цвијановић у вријеме када је била на челу Владе РС, али и која је такође била у дипломатској мрежи. Као један од кандидата помиње се и генерални директор Радио-телевизије РС Драшко Милиновић. Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик је најавио да ће сјеча српског кадра да услиједи веома брзо, а цијела ствар је финализована на састанку са предсједницом Републике Жељком Цвијановић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана