У Сокоцу у току реализација девет пројеката вриједности око 10 милиона КМ

Срна
У Сокоцу у току реализација девет пројеката вриједности око 10 милиона КМ

Соколац - Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је Срни да је у току реализација седам планираних пројеката у овој локалној заједници, у два пројекта се касни са активностима, а изградња етно села на Романији вриједности око 2,5 милиона КМ, као и базена није реализована.

Бјелица је рекао Срни да је општина Соколац највећим дијелом обезбјеђивала суинвеститоре за своје пројекте и да је укупна вриједност седам пројеката, чија је реализација у току, близу 10.000.000 КМ, укључујући два у вези са организацију 56. Међуопштинских омладинских спортских игара.

Он је подсјетио да су код унапређења инфраструктуре овог прољећа почели радови на изградњи фекалног канализационог колектира од Подроманије до села Кула укупне дужине 9,6 километар и секундарне мреже на којој ће бити 250 прикључака до краја године.

Укупна вриједност ове инвестиције је око 1.100.000 КМ и представља компоненту три великог пројекта “Снабдијевање водом и канализација у општини Соколац” започетог 2013. године.

Он је истакао да ће до краја грађевинске сезоне бити завршени и радови на двије стамбене зграде са 64 стана за смјештај расељених и избјеглих лица која живе на Сокоцу.

“Вриједност тог пројекта је око 3.500.000 КМ, с тим што смо додатно направили и пројекат опремања тих стамбених јединица које градимо заједно са Министарством за избјегла и расељена лица Српске и УНХЦР-ом и настојаћемо да обезбиједимо средства за основне кућанске апарате и намјештај за те породице”, навео је Бјелица.

Говорећи о реализацији обећања у предизборној кампањи прије три године, начелник општине Соколац је нагласио да је замијењена столарија, те да је у току реконструкција кровне конструкције и фасаде на објекту Основне школе “Соколац” према пројекту “Повећања енергетске ефикасности”, за који су извори финансирања УНДП, Влада Републике Српске и град Источно Сарајево.

Према његовим ријечима, заједно са 150.000 КМ које локална управа планира за вањско уређење школе, вриједност овог пројекта ће достићи 500.000 КМ.

“До сада смо урадили више од 400 нових стубова и поставили сијалице за јавну расвјету и планирали проширење ове мреже по пројекту вриједности око 100.000 КМ”, рекао је начелник општине Соколац.

Бјелица је нагласио да ће чим вријеме дозволи почети асфалтирање свих улица у насељу Брезјак, три у Соколачким њивама и двије у насељу Ћилимара, за шта је обезбијеђено 650.000 КМ.

Он је подјетио да ће за реконструкцију саобраћајнице од нове Спортске дворане до Улице Пера Косорића, Влада Српске обезбиједити 300.000 КМ и да ће ти радови бити завршени за седам дана.

У оквиру заједничког пројекта водоснабдијевања са сусједном општином Рогатица, како каже, општина Соколац је урадила примарни и секундарни вод за села Озерковићи Казимеровићи, Ђедовци, Врбарје, Бурати и Обртићи у укупној дужини 10.000 метара, али водовод још није пуштен у рад.

“Сада је преостало да се набаве пумпе на базенима и ријеши једно имовинско питање, па очекујемо пуштање водовода до краја грађевинске сезоне”, најавио је Бјелица и додао да је вриједност овог дијела пројекта око 2.000.000 КМ.

Пројекти који касне

Међу пројектима који нису извршени су “Даљинско гријање на биомасу са когенерацијом” гдје су још у току преговарачки поступци са потенцијалним инвеститорима.

Он је навео да у овом послу општина Соколац улази у јавно-приватно партнерство, да се ради по фазама и да је укупна вриједност пројекта 15.000.000 КМ.

У првој фази, како каже, чија се вриједност процјењује на око 1.500.000 КМ планира се проширење топловодне мреже у градском насељу Соколац за нових 30.000 метара квадратних простора.

Према Бјелициним ријечима, када је ријеч о најављеном “оживљавању рада” Центра за унапређење пољопривредне производње на Сокоцу, који је у саставу Пољопривредног института у Бањалуци, очекује се почетак рада на реконструкцији лабораторије и набавци нове опреме средствима које је одобрио ФАО.

Влада Српске и ресорно министарство, како каже, до сада су за санацију овог Центра уложили више од 1.000.000 КМ, а ФАО обезбиједио 200.000 евра и даље анимира потенцијалне инвеститоре, за релизацију пројекта покренутог прије пет година.

Бјелица је рекао да се за сада на парцелама овог центра ради на производњи ситних сјемена крмног биља.

Није реализовано

Начелник општине Соколац је истакао да до сада није дошло до реализације пројекта “Етно село на Романији”, покренутог 2013. године за који је било планирано око 2.500.000 КМ за прву фазу, односно изградњу основних објеката и инфраструктуре.

У оквиру Спортско-рекреативног центра били су планирана два базена, али тај дио пројекта није реализован јер нису обезбијеђена средства.

Бјелица каже да се од тога неће одустати, да је урађена пројектна документација за базене и да ће биће изграђени у близини три тениска терена чија изградња је почела у оквиру припрема за 56. МОСИ.

Он је истакао да је на подручју ове општине радно ангажовано више од 3.500 лица, да још 500 људи ради ван Сокоца, да је са Бироа лани запослено око 400 лица и да је Соколац није мјесто из кога се одлази.

Бјелица тврди да је, према подацима Привредне коморе Републике Српске, Соколац прва општина у регији када је у питању раст привреде и стање у тој области.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана