У Добоју промијенили страначке дресове па ће на изборе

Срна
У Добоју промијенили страначке дресове па ће на изборе

ДОБОЈ - Међустраначке и унутарпартијске размирице након локалних избора натјерале су поједине чланове да промијене дресове и двије године касније се за посланичке мандате боре у другим редовима.

Након краха бошњачке коалиције СДА - СБиХ - СББ БиХ у Добоју, овдашњи одбор СБиХ се приклонио СДП-у, па ће некадашњи одборник Рефик Мешиновић, потом Далиборка Которић и Хидајет Анушић са листе Проевропског блока, који чини седам партија, тражити своју шансу за пролазак у Народну скупштину РС.

“Ми смо три пута на изборе ишли са СДА и сваки пут су нас преварили. Овог пута Регионални одбор СБиХ је донио одлуку да неће да иде у коалицију са СДА и да ћемо подржати Проевропски блок. У том блоку није само СДП, има ту још странака”, појаснио је Мурвет Бајрактаревић, предсједник Градског одбора СБиХ Добој.

Он тврди да нико од чланова СБиХ није прешао у СДП, него подржава ту странку, али поступак добојског одбора СБиХ су у врху те странке својевремено окарактерисали као самовољан чин и запријетили искључењима.

Ратко Мочић, доскорашњи потпредсједник ДНС-а, некадашњи одборник те странке и потпредсједник Скупштине града, овог октобра ће бити на листи Уједињене Српске, а његов одлазак у ДНС-у су, кажу, надомјестили.

“Ми смо били свјесни да ће он отићи са својом сестром Ранкицом Панић, предсједница УС Добој, то је по мени природно, али ми смо то све нашим радом и ангажовањем надокнадили. Наравно да ће одређени број гласова који је имао Мочић бити сада на његовој страни, али то сигурно неће утицати на резултат ДНС-а”, изјавио је Славко Глигорић, лидер овдашњег ДНС-а и носилац листе те партије за Народну скупштину РС из Изборне јединице 5.

На листу Уједињене Српске ће и Александра Бошковић, коју добар изборни резултат на локалним изборима није спријечио да напусти НДП. То је, каже, учинила из приватних разлога, а позицију која јој је 2016. године понуђена је препустила партијској колегиници, што је на крају пресудило да промијени дрес.

“Кад власт дате неком, тек тада видите какав је неко, поготово када то дате жени. Када је једна жена сјела на позицију, вјероватно су паметне друге жене засметале, а ја сам тада схватила да је вријеме да се тихо повучем. Око себе Ненад Стевандић, лидер УС, има стварно успјешних жена, он се не плаши успјешних жена, и одлучила сам једноставно да пређем”, казала је Бошковићева.

Медијски највише пажње је привукао одлазак Симуне Жакуле из СДС-а, која након 14 година свој политички ангажман наставља у Напредној Српској, и бори се за нови мандат у Народној скупштини РС.

“Ја сам ушла у ту трку рачунајући на то да ипак могу да направим некакав резултат на бази тога што сам од 2004. године у политици активан судионик, и као одборник, а сада и овај мандат посланика”, навела је Жакула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана