U BiH se još uvijek traži 7.200 nestalih lica

nezavisne.com
U BiH se još uvijek traži 7.200 nestalih lica

Banjaluka – U BiH traži se još ukupno 7.200 nestalih lica, a po pitanju pronalaska još 1.600 lica srpske nacionalnosti se apsolutno ništa ne radi, te vlada opšti zastoj.

Rekla je ovo danas Milka Kokot, predsjednica Udruženja porodica poginulih boraca i nestalih civila Sarajevsko-romanijske regije RS, te istakla da se 23 godine od osnivanja Udruženja porodica zarobljenih i nestalih boraca i civila RS ništa nije promjenilo do dan danas.

“Prije 26 godina sam izgubila oca i brata, te se ništa od tad nije promjenilo po pitanju njihovog traženja. Danas smo došli do zaključka da svi nadležni treba više da se uključe kako bi se pomjerili sa mrtve tačke, te da se porodicama omogući da sahrane svoje najbliže koje već dugo godina traže”, rekla je Kokotova.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih RS, konstatovao je da je došlo do opšteg zastoja kada su u pitanju nestala lica srpske nacionalnosti.

“Reforma Instituta za traženje nestalih lica BiH je ključno pitanje, te ako ne bude reforme zajedno ćemo sa porodicama definitvino pokrenuti inicijativu za ukidanje tog Instituta i vraćanje na nadležnost entiteta”, rekao je Kojić.

Dodaje da formiranjem vlasti na nivou BiH očekuje da se pokrene pitanje reforme Instituta za nestala lica BiH, jer je trenutno stanje po pitanju traženja nestalih izuzetno loše.

Danas je održana posebna sjednica Odbora porodica zarobljenih boraca i nestalih civila RS, a povodom 23 godine od osnivanja Udruženja porodica zarobljenih i nestalih boraca i civila, te zbog niza neriješenih problema i zastoja u procesu traženja nestalih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana