У БиХ дневно уђе око 50 миграната

nezavisne.com
У БиХ дневно уђе око 50 миграната

Сарајево - У БиХ дневно уђе више од 50 илегалних миграната, подаци су Службе за послове са странцима, а када су у питању прва четири мјесеца ове године, подаци говоре да је број илегалних миграната у БиХ двоструко већи у односу на исти период лани, истакли су у Служби.

"У прва четири мјесеца 2019. године Служба за послове са странцима је регистровала 6.034 мигранта, што је у просјеку 50 регистрованих миграната на дневном нивоу, док их је у прва четири мјесеца прошле године Служба регистровала 2.869", казали су за "Независне" у Служби за послове са странцима.

У Граничној полицији БиХ су казали да су припадници ове полиције до 13. маја ове године у сарадњи с полицијским службеницима других полицијских агенција спријечили више од 4.000 илегалних прелазака државне границе.

Слободан Ујић, директор Службе за послове са странцима, казао је, како преносе агенције, да се у БиХ тренутно налази око 6.000 миграната.

"Посебно забрињава њихова све већа агресивност, јер се понашају насилнички и према овлаштеним службеним особама", упозорио је Ујић.

На јучерашњој сједници Владе ФБиХ Фахрудин Солак, директор Федералне управе Цивилне заштите, именован је за шефа, а Здравко Бељо за члана Федералног оперативног штаба за питање миграција.

Задатак овог штаба је да осигура координисано дјеловање свих надлежних федералних тијела и институција, с циљем хуманитарног прихвата и збрињавања миграната чији се долазак у БиХ очекује.

На недавно одржаној сједници, Представнички дом Парламента ФБиХ затражио је од Савјета министара БиХ да хитно изради стратегију управљања мигрантском кризом како би терет кризе био равномјерно распоређен на цијелу БиХ.

Затражили су и да Влада ФБиХ из текућег гранта издвоји четири милиона марака за потребе здравства и успостављање повољнијег сигурносног стања у УСК.

А како је изјавила министрица здравства у Влади УСК Нермина Ћемаловић, због повећаног броја миграната који долазе на подручје Унско-санског кантона све је теже контролисати хигијенско-епидемиолошку ситуацију и овдашње здравствене установе за то немају капацитета.

Од Савјета министара и парламента БиХ затражили су измјену одредаба Закона о странцима које се односе на ограничење броја особа које могу затражити азил у БиХ.

Недавно је Предсједништво БиХ задужило Савјет министара да достави свеобухватан план за дјеловање државних и ентитетских институција у складу с надлежностима у циљу спречавања повећаног прилива миграната у БиХ, након чега је Савјет министара БиХ задужио министарства безбједности и одбране БиХ да израде овај план.

У Министарству безбједности су казали да је њихов задатак да Савјету министара достави приједлог споразума којим ће се дефинисати начин пружања помоћи ентитетским министарствима унутрашњих послова и Граничној полицији БиХ у циљу јачања источне границе БиХ.

"У току је припрема овог приједлога споразума и затражено је да он до 20. маја буде достављен Савјету министара БиХ", истакли су у Министарству.

Навели су да је за други дио задужено Министарство одбране БиХ, те да се он односи на ангажовање инжењерских јединица у циљу запречавања илегалних прелаза које користе мигранти на границама БиХ, Србије и Црне Горе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана