Тужиоцима су мало накнаде, желе и камате

nezavisne.com
Тужиоцима су мало накнаде, желе и камате

Сарајево, Бањалука - За разлику од судија и стручног особља у Суду БиХ и чланова и стручног особља у Високом судском и тужилачком савјету (ВСТС) БиХ, тужиоци Тужилаштва БиХ не желе мирно да рјешавају спор по основу тужби за исплату топлог оброка, превоза, регреса и одвојеног живота, а све са циљем да наплате и камате на износе које им по сили закона припадају.

Ово се, између осталог, може закључити из Преднацрта извјештаја о раду Правобранилаштва БиХ за прошлу годину, а у којем се наводи да су Правобранилаштво БиХ и Министарство финансија и трезора БиХ сачинили и правосудним институцијама на нивоу БиХ предложили начин мирног рјешавања спора са свим запосленим лицима, гдје је предвиђено одрицање тужилаца од камата у већ покренутим споровима, али и избјегавање нових спорова, као и трошкова камата и вођења поступка, на начин да се закључке судске и вансудске нагодбе.

“Приједлог је у највећој мјери прихваћен од стране запослених у Суду БиХ и ВСТС, док запослени Тужилаштва БиХ у највећем броју не прихватају овакав вид рјешавања спора те настављају да подносе тужбе против БиХ из основа утврђеног наведеним одлукама Уставног суда БиХ”, наведено је у Преднацрту извјештаја о раду правобранилаштва БиХ у прошлој години.

У току прошле године изгубљена су 33 предмета по основу накнаде штете на име топлог оброка, превоза, регреса и одвојеног живота у вриједности 2.034.275,21 КМ, а у којима су тужитељи били судије и тужиоци Суда и Тужилаштва БиХ, као и стручно особље ових институција и ВСТС БиХ. Они своје тужбе темеље на одлукама Уставног суда БиХ из 2013. и 2014. године, којима је у суштини утврђена дискриминација судија и тужилаца по основу накнада.

“Правобранилаштво БиХ више пута је упозоравало надлежне институције, прије свега Парламентарну скупштину БиХ, о потреби доношења новог закона о платама и накнадама лица запослених у правосудним институцијама БиХ, како би ово питање било системски ријешено, што је уосталом и обавеза утврђена одлукама Уставног суда БиХ”, наведено је у Преднацрту извјештаја, у којем се наводи да је једино могуће трајно рјешење овог проблема доношење измјена Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ.

Подсјећања ради, судијама и тужиоцима по основу Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ, који је усвојен 2005. године, нису предвиђене накнаде за топли оброк, превоз, одвојен живот и смјештај као што на то имају право запослени у институцијама БиХ. Због овога судије и тужиоци у правосудним институцијама БиХ тужили су БиХ и Уставни суд БиХ одлучио је да они имају право на то.

Након тога судије и тужиоци почели су с масовним тужбама против БиХ, а Савјет министара неколико пута је предлагао измјене закона које би им омогућиле право на те накнаде. Међутим, у парламенту БиХ није било разумијевања и неколико пута ти закони су одбијани. Занимљиво је да судије и тужиоци према закону из 2005. године имају право и на регрес, који износи око 2.000 КМ, а који је, са друге стране, у институцијама БиХ далеко мањи. Било је покушаја и да се измјенама закона судијама и тужиоцима укине право на регрес, а омогуће накнаде за топли оброк, превоз, одвојен живот и смјештај, међутим ни то никада није добило зелено свјетло.

“Имајући у виду да се ради о важном питању које се односи на носиоце правосудних функција на нивоу БиХ те да се Вијеће није имало прилику изјаснити у односу на рјешење из приједлога закона која се односе на регрес, скрећемо пажњу на члан ИЏ, став 2. Устава БиХ, који прописује да накнада за лица која обављају функције у институцијама БиХ не може бити умањења за вријеме трајања мандата носиоца функције”, писало је у једном од писама које је ВСТС упутио посланицима и делегатима парламента БиХ, али до данас то питање још није ријешено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана