Тужиоци траће вријеме и новац на несувисле истраге

Маријана Миљић
Тужиоци траће вријеме и новац на несувисле истраге

Бањалука - Тужилаштво БиХ покренуло у посљедње вријеме неколико бомбастичних истрага у вези са усвајањем или неусвајањем законских аката и примјеном судских одлука у институцијама БиХ, а да су критичари тих потеза били у праву, показало се њиховим окончавањем без подизања оптужнице.

У Тужилаштву су потврдили да су обуставили истрагу која се односила на неизвршавање одлуке Уставног суда БиХ у вези са Законом о јединственом матичном броју (ЈМБ), а да је донесена одлука о неспровођењу истраге у вези са усвајањем уговора о разграничењу БиХ и Црне Горе у Парламенту БиХ.

- Тужилаштво БиХ је те одлуке донијело крајем 2015. године - рекао је портпарол те институције Борис Грубешић.

Тужилаштво је у јуну 2013. године започело истрагу због неизвршења одлуке Уставног суда БиХ у вези са Законом о ЈМБ. Истрага је покренута да би било утврђено да ли постоје појединци који су у Парламенту БиХ с умишљајем спријечили спровођење одлуке Уставног суда БиХ. Када је ријеч о разграничењу БиХ и Црне Горе, Тужилаштво је у децембру 2015. године затражило од Представничког дома Парламента БиХ информације у вези са гласањем о ратификацији уговора о граници. Представнички дом је 24. новембра 2015. године дао сагласност за ратификацију уговора о граници којим Суторина остаје у саставу Црне Горе. Током гласања дошло је до техничких проблема, а истрага је покренута на основу кривичне пријаве Тужилаштву БиХ.

- Након разматрања пријаве донесена је наредба о неспровођењу истраге - казао је Грубешић.

Тужиоци још нису одустали од истраге у вези са неспровођењем одлуке Европског суда за људска права у случају "Сејдић и Финци" којом је наложено да националним мањинама у БиХ буде дато право кандидовања за све позиције у власти.

- Та истрага је покренута 2013. године и још траје и предузимамо процесне активности - казао је Грубешић.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Душанка Мајкић рекла је да се поставља велико питање колико су поменуте истраге биле оправдане.

- Шта Тужилаштво БиХ може урадити у случајевима када је орган одлучивања колективни као што је Парламент или Савјет министара БиХ. У овим институцијама одлуке се не доносе појединачно него колективно. Посланици су изабрани да заступају одређене политичке ставове и не могу одговарати због тога, јер они су и уставно ослобођени било какве одговорности по том основу. Несхватљиво је да посланици морају одговарати Тужилаштву зато што нешто нису усвојили - казала је Мајкићева.

И сама се нашла под истрагом Тужилаштва БиХ и давала изјаву у вези са ангажманом у комисији која је требало да обезбиједи договор како би била извршена одлука суда у случају "Сејдић и Финци".

- Вјерујем да ће и тај предмет бити окончан на исти начин као и истраге које се односе на Закон о ЈМБ и Суторину. Тужилаштво у овим предметима само тумара и губи вријеме. Има много више предмета на којима би Тужилаштво БиХ требало да ради. Ова правосудна институција има огроман број предмета који годинама стоје у ладицама - казала је Мајкићева и подсјетила да се повећава број судија и тужилаца и расту буџети правосудних институција, али да то не прате резултати њиховог рада.

Адвокат Милан Романић рекао је да би Високи судски и тужилачки савјет БиХ (ВСТС) требало да уради анализу рада Тужилаштва БиХ и да коначно утврди какве истраге покрећу, а који предмети и даље стоје у ладицама.

- Једино на тај начин могуће је Тужилаштву указати на грешке. Информације са којима јавност сада располаже показују да ова правосудна институција није заслужила пролазну оцјену - казао је Романић и додао да је очигледно да Тужилаштво БиХ слабо покреће истраге о ратним злочинима над Србима и да то показује да је под утицајем политике.

Истрага и о попису

Тужилаштво БиХ најавило је прије неколико дана да ће отворити истрагу у вези са пописом становништва с циљем да буде утврђено да ли постоје елементи кривичног дјела који угрожавају утврђивање коначних резултата.

- Формиран је предмет и биће одређен тим тужилаца и истражилаца који ће истражити активности у вези са пописом становништва у БиХ. Попис становништва је коштао 50 милиона КМ и у случају да пропадне, пропао би и новац из буџета - саопштило је Тужилаштво БиХ.

Званичници РС истакли су да је та истрага оправдана ако ће бити усмјерена на злоупотребе у процесу пописа становништва, јер има индиција да су се људи лажно пријављивали на одређене адресе. Упозорили су да је истрага потпуно погрешан потез ако ће тиме бити вршен притисак на статистичке агенције које треба да утврде коначне резултате пописа.

- Обустављена истрага која је због неизвршења одлуке Уставног суда БиХ у вези са Законом о јединственом матичном броју покренута у јуну 2013. године

- Донесена наредба о наспровођењу истраге о ратификацији уговора о граници између БиХ и Црне Горе иако је Тужилаштво у децембру 2015. затражило од Представничког дома Парламента БиХ документа у вези са одлуком

- Још траје истрага Тужилаштва БиХ покренута у децембру 2013. због неспровођења одлуке Европског суда за људска права у предмету "Сејдић и Финци"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана