Tužilaštvo: Dudaković na čelu udruženog zločinačkog poduhvata

Željka Domazet
Tužilaštvo: Dudaković na čelu udruženog zločinačkog poduhvata

Sarajevo - Tužilac Marijana Čolović poručila je juče na početku suđenja bivšem komandantu Petog korpusa Armije RBiH generalu Atifu Dudakoviću i još 16 pripadnika ovog korpusa da će Tužilaštvo dokazati da su optuženi u okviru udruženog zločinačkog poduhvata počinili zločin protiv čovječnosti, a Dudaković i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Ona je istakla da će izjavama svjedoka dokazati da je od 13. septembra do polovine novembra 1995. godine postojao sistematski napad na civile srpske nacionalnosti na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta i da je operacija “Sana 95” počela 13. septembra pod Dudakovićevom komandom.

- Cilj napada bio je ne samo osvajanje ovih teritorija, koje su bile pod kontrolom Vojske Republike Srpske, već i etničko čišćenje srpskog stanovništva sa tih prostora - naglasila je Čolovićeva.

Ona je ocijenila da će Tužilaštvo dokazati da su pripadnici Petog korpusa s Dudakovićem na čelu počinili udruženi zločinački poduhvat, ističući da su tokom napada sva zatečena, uglavnom stara i nemoćna lica pobijena.

- Tužilaštvo će dokazati da su u dobro isplaniranoj vojnoj operaciji ljudi hapšeni i odmah ubijani. Dokazaćemo da je na području Bosanskog Petrovca i okolnih mjesta ubijeno najmanje 65 srpskih civila, od kojih je najstariji imao 90 godina - dodala je Čolovićeva.

Prema njenim riječima, iskazima svjedoka i materijalnim dokazima Tužilaštvo će dokazati da su na području opštine Ključ ubijena 42 civila srpske nacionalnosti, na području Bosanske Krupe najmanje 10 Srba, te da je na području Sanskog Mosta i okoline stradalo 100 srpskih civila, među kojima su dvije žrtve imale 90 godina.

- Iskazima svjedoka Srpske pravoslavne crkve, te video-snimcima, dokazaćemo da je nakon akcije “Sana 95” u Bosanskom Petrovcu uništeno 12 vjerskih objekata, u Ključu četiri, Sanskom Mostu 15, a u Bosanskoj Krupi šest - navela je Čolovićeva.

Ona je navela da su civili, koji nisu učestvovali u borbenim dejstvima, bili mučeni i ubijani, o čemu je Dudaković, kao komandant korpusa, bio upoznat. Čolovićeva je istakla da su likvidirani i pripadnici VRS koji su se predali i da su nalaženi u masovnim grobnicama nakon rata, dok se za nekima još traga.

Dudakovićev advokat Asim Crnalić ocijenio je kako je “nonsens jednu legitimnu oslobodilačku akciju kvalifikovati kao zločinački poduhvat”. - Ako je riječ o udruženom zločinačkom poduhvatu i ako je počinilac glavni komandant te akcije, onda se može očekivati da se on o zločinu dogovara s komandantima brigada. Potpuno je besmisleno da se komandant Dudaković to dogovarao s vojnicima, vojnim policajcima i oficirima najnižeg ranga. Samo je jedan komandant brigade Ibrahim Nadarević optužen i u optužnici nije dokazana veza između Dudakovića i Nadarevića za krivična djela koja se Nadareviću stavljaju na teret - kazao je Crnalić.

Predsjednica Sudskog vijeća Željka Marenić rekla je da će protiv optuženog Ale Hodžića voditi odvojen proces zbog njegove bolesti.

Zlatni ljiljani

Ispred Suda BiH juče su bili bivši pripadnici Petog korpusa koji su pružali podršku Atifu Dudakoviću i ostalim bivšim saborcima.

- Svako ko je ubio jednog četnika treba da dobije zlatnog ljiljana, ali sada Sudom BiH vladaju četnici i ustaše i zato nam se ovo dešava - rekao je jedan od bivših boraca Armije RBiH sa zelenom beretkom na glavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana