Турци за бијељинску Шећерану понудили 4.800 евра умјесто 4,8 милиона

Capital.ba
Турци за бијељинску Шећерану понудили 4.800 евра умјесто 4,8 милиона

Бијељина – Одбор повјерилаца бијељинске "Шећеране" у стечају одбацио је данас понуду турске фирме "Sariel" и предложио Скупштини повјерилаца да донесе исту одлуку, јер Турци нису испоштовали низ услова, а поред тога у понуди су написали да за фабрику нуде 4.800 евра, умјесто 4,8 милиона евра.

Рекао је то данас за портал "Capital" стечајни управник "Шећеране" Небојша Матић и додао да ће Скупштина повјерилаца у понедјељак разматрати ову понуду.

"Одбор није прихватио ту понуду. Један од разлога је тај што је у понуди написана цијена од 4.800 евра, а не 4,8 милиона колико су рекли да су спремни да плате. Да ли је то техничка грешка или не, али за 'Шећерану' се сада нуди 4.800 евра. Претпостављам да је у питању техничка грешка, али ни остали услови нису испуњени. Банкарска гаранција није онаква каква је договорена нити услови плаћања те је Одбор донио одлуку да Скупштини повјерилаца предложи да не прихвати ту понуду", рекао је Матић.

Додао је да је Одбор повјерилаца предложио Скупштини и да се цијена "Шећеране" не смањује, односно да остане 10 милиона КМ и да се од потенцијалног купца тражи да одмах по потписивању уговора уплати 40 одсто тог износа, а преосталих 60 одсто у року од шест мјесеци уз адекватну банкарску гаранцију.

"Одбор је предложио и да се паралелно са тим иде у правцу стварања услова за преузимање имовине 'Шећеране' од стране повјерилаца и измирење повјерилаца", рекао је он.

Турци су за "Шећерану" понудили 4,8 милиона евра, под условом да тај износ плате у три рате. Међутим, данас је утврђено да у понуди не пише тај износ, пише поменути портал.

Фирме "Солтист" и "Sariel" из Турске и раније су достављале понуду за куповину "Шећеране" за коју су биле спремне да плате 5,1 милион евра, али су на крају одустале од те намјере, након чега је одлучено да се иде на лицитацију. Након што су пропале двије лицитације, турске фирме су се поново вратиле у игру и понудиле нешто мањи износ.

Стечај у "Шећерани" траје непуне четири године, а до сада је пропало неколико покушаја продаје. Призната потраживања повјерилаца "Шећеране" износе око 16,2 милиона КМ.

Поред турских фирми, за "Шећерану" је раније био заинтересован и Горан Вајкић који је нудио 6,9 милиона КМ, те фирма из Вијетнама која је прва одустала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана