Тривић: Потребна реформа образовања

Срна
Тривић: Потребна реформа образовања

Бањалука - Министарство просвјете и културе Републике Српске приступиће свеобухатној реформи образовања која ће допринијети да ученици критички размишљају и буду боље оспособљени за потребе тржишта рада, изјавила је данас ресорни министар Наталија Тривић.

“Министарство ће укључити све своје капацитете, да би се усмјерили на стварање образовног система који ће бити на корист свршених ученика и будућих радника”, рекла је она новинарима у Бањалуци. Тривићева је прије конференције под називом “Образовање за 21. вијек” истакла да је ово један од низу скупова којим Министарство жели да помогне представницима основних и средњих школа да стекну нова знања и вјештине, којима ће предшколце и ђаке научити критичком размишљању.

Стручњак за развој интелигенције код дјеце Ранко Рајовић истакао је да функција образовног систем мора бити да научи дјецу да мисле, при чему вртићи морају бити важне образовне институције.

“Дјецу морамо испитивати тако да код њих покрећемо мисаоне процесе од малена, јер их тако спремамо и за школу, која мора мијењати методе рада”, каже Рајовић.

Он је појаснио да дјеца, углавном, уче напамет, понаваљајући лекције и по неколико пута, што за мозак скоро да и не постоји.

“Учење напамет је превазиђено, морамо дјецу учити на други начин, кроз игру, након чега иде повезивање информација”, нагласио је Рајовић.

Према његовим ријечима, свака уписана генерација ученика мало је слабија од претходне двије, моторички, са слабијом пажњом, општим знањем и сиромашнијим рјечником.

“Морамо нешто промијенити, јер таква дјеца долазе у школу и не могу да сједе и пишу, па ће свака реформа образовања пасти у воду, јер наша дјеца немају когнитивне способности као ми, не могу да задрже пажњу”, наводи Рајовић.

Он је појаснио да нису за то криве само нове технологије, већ више фактора.

Конференцију под називом “Образовање за 21. вијек” организовали су Министарство просвјете и културе Републике Српске и Омладински комуникативни центар за представнике предшколских установа и основних школа у Републици Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана