Тражили глас Србије након покушаја наметања резолуције о Сребреници

Срна
Тражили глас Србије након покушаја наметања резолуције о Сребреници

Београд - Велика Британија је без пардона тражила од власти у Београду да подржи њеног кандидата за судију Међународног суда правде у Хагу иако је у УН, које су оснивач тог суда, покушала да прогура резолуцију о Сребреници којом је читав српски народ жигосан као геноцидан, сазнају “Вечерње новости”.

Лист наводи да тај беспризоран потез Лондона добија још више на тежини ако се зна да су управо Британци на Ист Риверу недавно са дневног реда Савјета безбједности избацили Косово и Метохију.

Приликом избора нових арбитара, који су ступили на дужност 6. фебруара, Генерална скупштина УН је у првом кругу изабрала четворо, а велики двобој водио се око петог између Британца Кристофера Гринвуда и Индијца Далвира Бадарија.

На крају, када је било очито да кандидат Њу Делхија има потребну већину и у Савјету безбједности и међу делегатима у Генералној скупштини УН, Лондон је одлучио да повуче свог кандидата, па Међународни суд правде први пут у својој историји међу 15 судија нема судију из Велике Британије.

“Вечерње” констатују да је можда и тај фијаско опредијелио Лондон да почетком овог мјесеца, када је Британија преузела предсједавање у “свјетској влади”, прогура своју намјеру да се редован извјештај генералног секретара УН о стању на Космету не стави на августовски дневни ред, иако им је из Београда предочено да ће тај акт третирати као антисрпски.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана