Свечано отворено Сјеверно крило и централни блок УКЦ-а РС

nezavisne.com
Свечано отворено Сјеверно крило и централни блок УКЦ-а РС

Бањалука - Пресјецањем врпце свечано је отворено новоизграђено Сјеверно крило и реконструисани централни медицински блок Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске, чиме су све клинике ове здравствене установе смјештене на једној локацији на Паприковцу.

Врпцу су свечано пресјекли предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер Жељка Цвијановић, у присуству генералног директора УКЦ-а Владе Ђајића, те министара здравља Републике Српске и Србије Драгана Богданића и Златибора Лончара.

Додик је истакао да је ово једна од најзначајнијих радних побједа овог народа, један од највећих успјеха који смо направили, заједно са аутопутем, у побољшању животних услова.

Према његовим ријечима прије неколико година ово је изгледало немогуће и многи који су сматрали да је то немогућ подухват сада могу да се увјере да УКЦ РС може да се пореди са здравственим уствановама у најразвијенијим земљама. 

"Потребна је и едукација да људи могу да обављају најсложеније процедуре. РС је извршила напор да издвоји око 100 милиона евра у ово, а у ранијем периоду око 80 милинона КМ у комуналну инфраструктуру и планирамо 30-40 милиона у путеве како би било приступачније", каже Додик.

Најавио је и изградњу средње медицинске школе и факултета како би могли да користе ресурсе који постоје на УКЦ РС у склопу свог школовања.

Цвијановићева је рекла  да је рализација овог пројекта од великог значаја за цијели здравствени систем РС и да је поносна што је  Влада РС била дио тога. 

"Дошли смо до тога да ово предамо здравстеним радницима и наравно пацијентима. Поносни смо на овако важан пројекат и то што имамо мисију шта и како требамо урадити", навела је она.

Богданић је рекао да ово највећи догађај за здравствени систем РС јер смо добили савремен објекат са најбољом опремом те се захвалио свима који су учествовали у овом пројекту.

Истакао је да ће љекари већ у понедјељак да изврше прву операцију, а очекује да ће још много свјетских стручњака проћи кроз ову установу.

Владо Ђајић, директор УКЦ-а РС, је рекао да му је задовољство што је РС данас добила један од најбољих клиничких центара у региону и захвалио руководсту РС што су приорит дали здрављу становника, што су схватили да болесни, инвалидни и стари не смију чекати рјешења неких других проблема.

"Имамо још доста посла, да заједно направимо још бољи клинички центар", каже Ђајић.

"Бањалука је дочекала отварање овог објекта након скоро пола вијека, јер се о томе разговарало још од земљотреса и коначно је  завршено то пресељење", поручио је Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке.

Истакао је да у наредном периоду слиједи изградња медицинске школе и да ће се још порадити на саобраћају како би се ускоро отворили нови квалитетнији путеви према УКЦ РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана