Супротни закључци о уџбеницима

Дарко Момић
Супротни закључци о уџбеницима

Бањалука - Народни посланици у сриједу навече једногласно су усвојили закључке и дали подршку грађанској иницијативи која се односи на увођење бесплатних уџбеника за ученике основних школа у Републици Српској.

Ову иницијативу почетком новембра потписало је 4.750 грађана Српске, али народни посланици су приликом гласања направили несвакидашњи пропуст, јер су усвојили закључке који су у супротности један са другим. Закључци у једном дијелу говоре да је потребно омогућити свим ученицима основних школа да имају бесплатне уџбенике, док се у другом дијелу наводи да се бесплатни уџбеници обезбјеђују само за социјално осјетљиве категорије.

Први од укупно три закључка које су изгласали посланици каже да “Народна скупштина РС даје подршку грађанској иницијативи у вези са увођењем бесплатних уџбеника за ученике основних школа”, док други дословно гласи: “Народна скупштина обавезује Владу РС да у буџету за 2020. годину, у складу са могућностима, планира средства за обезбјеђење бесплатних уџбеника за социјално осјетљиве категорије које похађају основну школу у Републици Српској”.

Према тумачењу правника, проблем је у томе што први закључак каже да “Народна скупштина РС даје подршку грађанској иницијативи”, а у њој се децидирано наводи да је “потребно омогућити свим ученицима да имају бесплатне уџбенике”.

- Одмах у другом закључку се то побија, јер се каже да уџбеници треба да буду обезбијеђени само за социјално осјетљиве категорије. Сада је питање како треба да поступи Влада Републике Српске којој се трећим закључком предлаже да у наредном периоду изради закон о бесплатним уџбеницима за ученике основних школа у РС. Да ли тим законом треба да предвиди бесплатне уџбенике са све ученике или само за осјетљиве категорије - питају се правници.

Један од покретача ове грађанске иницијативе Душко Тадић, који је од 1. до 7. новембра прошле године на Тргу Крајине у Бањалуци организовао прикупљање и прикупио 4.750 потписа за ову иницијативу, каже да је задовољан оним што је урађено и да очекује да уџбеници буду обезбијеђени за све ученике.

- Колико сам схватио, Скупштина је усвојила нашу иницијативу која предвиђа бесплатне уџбенике за све ученике. Питање је сада да ли ће одједном бити набављени уџбеници за све ученике или само за, рецимо, ученике трећих и четвртих разреда, па наредне школске године за пети и шести и све тако. У сваком случају, ово што је урађено сматрам великим успјехом, јер смо покренули ствари са мртве тачке, јер су се институције обавезале да ће кренути у реализацију наше иницијативе - каже Тадић.

Он истиче да је то велика ствар и зато што су посланици показали слух за једну грађанску иницијативу и за оно што је пред њих дошло директно од грађана, а не од политичких партија или политичких институција.

Сљедећа година

 

Министарка просвјете и културе РС Наталија Тривић изјавила је током расправе о грађанској иницијативи за увођење бесплатних уџбеника да ресорно министарство у овој школској години не може подржати иницијативу, јер буџетом нису предвиђена средства за то. - Одређене корекције у буџету Републике Српске у овом смислу могуће су у школској 2020/2021. години - рекла је Тривићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана