Suđenje Mahmuljinu- Statusna konferencija o izvođenju dokaza odbrane

RTRS
Suđenje Mahmuljinu- Statusna konferencija o izvođenju dokaza odbrane

Statusnom konferencijom o izvođenju dokaza odbrane danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Mahmuljinov branilac Nermin Mulalić rekao je da odbrana ima namjeru saslušati 50 svjedoka, dva vještaka i optuženog.

Mulalić je naveo da su neki od svjedoka bili i na spisku Tužilaštva BiH, ali se tokom procesa od njih odustalo, te da će kada je riječ o vještacima biti saslušani Pol Koriš, koji je svedočio pred Haškim tribunalom u slučaju Rasima Delića, kao i Kenan Dautović.

On je dodao da bi, kada je riječ o svjedočenju Korniša, odbrana preuzela troškove njegovog vještačenja, kao i da će tim odbrane optuženog Mahmuljina striktno voditi računa da se pitanja svjedocima koja su postavljana tokom dokaznog postupka Tužilaštva ne ponavaljaju.

Tužilac Sedin Idrizović usprotivio se ponovnom saslušanju tri svjedoka koja su svoje iskaze davala tokom dosadašnjeg toka procesa u dokaznom postupku.

Idrizović je skrenuo pažnju i da vještak Dautović tokom saslušanja ne govori o ličnim saznanjima s obzirom da je u periodu od 1995, do 1997. godine bio vršilac dužnosti komandanta 712. brdske brigade Sedmog korpusa takozvane Armije BiH.

Optužnica tereti Mahmuljina da kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", ništa nije preduzeo da spriječi zločin pripadnika ovog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Predsjedavajući sudija Zoran Božić saopštio je da će se Sudsko vijeće naknadno donijeti odluku o spisku svjedoka odbrane, izražavajući nadu da ima prostora da se broj svjedoka smanji.

Suđenje Mahmuljinu biće nastavljeno 31. oktobra u 9.00 časova saslušanjem prvog svjedoka odbrane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana